NOVA PRAVILA IGRE

Matek predstavio pripreme Hanfe za EU

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.05.2012 15:00
  • Objavljeno 11.05.2012 u 14:50
pierre matek

pierre matek

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju će se zbog liberalizacije tržišta povećati konkurencija u svim djelatnostima na financijskom tržištu, rok za prilagodbu je kratak, a usporedo s tržišnom prilagodbom ići će i izmjena hrvatskih zakona, rekao je danas u Opatiji predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) Petar Pierre Matek

Matek je, govoreći na znanstveno-stručnoj konferenciji 'Hrvatsko novčano tržište' na temu 'Izazovi i očekivanja u nebankovnom financijskom sektoru', iznio i kratak pregled svih segmenata koje Hanfa nadzire te naglasio kako je financijski sektor u EU zbog krize iz 2008. usred ciklusa intenzivnog reguliranja.

Ocijenio je da će, budući da će se usporedo odvijati tržišna prilagodba i izmjene hrvatskih zakona, biti puno posla te je pozvao sve da tomu ozbiljno pristupe, da prouče inozemna rješenja i daju svoje prijedloge.

Pristupanjem Hrvatske EU bit će sužene mogućnosti za individualna rješenja i lokalne posebnosti, rekao je Matek dodajući da će 'strani igrači' moći konkurirati putem podružnica i izravno

EU želi nametnuti nova pravila - jednake uvjete poslovanja, visoku razinu reguliranosti i velike zahtjeve prema društvima iz financijskog sektora kako bi se zaštitili korisnici i spriječilo ponavljanje krize iz 2008., istaknuo je.

Govoreći o izmjenama hrvatske zakonske regulative, Matek je naglasio da su do sada održani uvodni sastanci s predstavnicima industrija i da je sastavljen 'popis želja' za nove zakone.

U vezi s promjenama zakona o mirovinskim fondovima razmatraju se zasebno reguliranje dobrovoljnih i mirovinskih fondova, ograničenja ulaganja i drugo.

U području zakona o osiguranju i o obveznim osiguranjima u prometu promjene će se odnositi na to da se novi regulatorni okvir utemeljuje na načelima, a ne kao do sada na strogim pravilima, a jedan od izazova bit će i sloboda pružanja usluga društava članica EU.

S radom su počele i radne skupine za zakone o investicijskim i alternativnim investicijskim fondovima, a novi bi zakon o investicijskim fondovima olakšao prekograničnu prodaju fondova, kvalitetnije regulirao poslove depozitnih banaka, itd. EU je odlučila regulirati i alternativne investicijske fondove, koji su u Hrvatskoj već regulirani zakonom o investicijskim fondovima, rekao je Matek dodajući kako EU direktiva za alternativne fondove još nije popraćena provedbenim mjerama.

Napominje i kako donošenje novog zakona o leasingu nije obveza prema EU, ali zainteresirani smatraju da ga treba prilagoditi novim uvjetima, a na 'listi želja' je mogućnost davanja u zakup i najam nekretnina, jahta i drugoga, koji su vraćeni leasing društvima, kako bi ona od njih ostvarila neku korist, itd.

Započeti su, dodaje, i razgovori treba li zakonski regulirati i factoring društva, kojih je u Hrvatskoj 18 aktivnih, kao djelatnost.

Uz izlaganje o izazovima i očekivanjima u nebankovnom financijskom sektoru, drugi, završni dan 15. konferencije 'Hrvatsko novčano tržište' koju organizira Tržište novca Zagreb, raspravljalo se i o izlasku iz recesije kroz prizmu tržišta kapitala.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi