posljedice korone

Marić sutra daje nove proračunske projekcije: 'Brojke neće biti tako lijepe'

29.04.2020 u 13:14

Bionic
Reading

Ministar financija Zdravko Marić u srijedu je najavio da će Vlada sutra izići s novim makroekonomskim i proračunskim projekcijama, te istaknuo da nove brojke zbog utjecaja epidemije covida 19 "neće biti tako lijepe". "Nažalost, brojke neće biti tako lijepe, ali to je stvarnost i posljedica korone", rekao je Marić uoči užeg kabineta Vlade i sutrašnje Vladine sjednice na kojoj bi se trebalo raspravljati o novom nacionalnom programa reformi i programu konvergencije.

Nije odgovorio hoće li pad biti jedno ili dvoznamenkasti te rekao da je teško pretpostaviti duljinu i dubinu krize. Upitan je li vlada podbacila u ostvarenju nacionalnog programa reformi, odgovorio je da nije i da se rezultati vide te da bi izvršenost bila blizu 80 posto da nije epidemije covida.

Uz ostalo je istaknuo napredak u procesu uvođenja eura. Što se tiče zahtjeva za ukidanje parafiskalnih nameta, rekao je da su resori međusobno u kontaktu i da će objava mjera na tom planu uslijediti kada sve bude pripremljeno.

Na pitanje je li dogovoren svibanjski paket pomoći mjera gospodarstvu i hoće li Vlada uzeti u obzir primjedbe inicijative Glasa poduzetnika, rekao je da Vlada nije gluha, nijema ni slijepa na primjedbe i prijedloge brojnih adresa te da je fokus dosad bio na očuvanju radnih mjesta i likvidnosti.

Ocijenio je dobrom usmjerenost na zaduživanje na domaćem tržištu, jer, kako je rekao, ono i dalje pokazuje snagu, zdravlje i likvidnost, ali je dodao da se ne zanemaruju ni drugi izvori.

Što se tiče MMF-a, rekao je da je s njime razgovara, ali ne u smislu aranžmana.

"Pratimo razvoj situacije na međunarodnim financijskim tržištima...uvjeti su dijelom pogoršani i kada bude pravi trenutak nećemo ni to zanemariti", rekao je Marić.

Marić smatra da korona "ne bi smjela" prekinuti reforme do kraja Vladina mandata te da su trenutne okolnosti, koliko god teške i izazovne, ujedno određena prilika za njihovu provedbu.