skup u HGK

Marić o povećanju osnovice za plaće direktora: To rješenje je daleko od najboljeg

  • Autor: N.S.
  • Zadnja izmjena 31.08.2018 08:56
  • Objavljeno 31.08.2018 u 08:56
Luka Burilović i Zdravko Marić

Luka Burilović i Zdravko Marić

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HGK

U sklopu paketa zakona u nadležnosti Ministarstva financija trenutno u javnoj raspravi najviše prašine podigla je najava reguliranja plaćanja doprinosa članova uprave, a po tom pitanju ministar financija Zdravko Marić je na današnjem predstavljanju smjernica porezne reforme gospodarstvenicima i predstavnicima HGK kazao da je to rješenje daleko od najboljeg, ali da očekuju konkretne prijedloge od gospodarstvenika, a ne samo kritike. ‘Nije nam ideja da se ide na one koji su prijavljeni na puno radno vrijeme, ali taj problem moramo adresirati’, rekao je Marić.

Predsjednik HGK Luka Burilović je ispred HGK predložio da se umjesto povećanja opterećenja za sve dizanje koeficijenta primjenjuje samo za tvrtke koje ostvaruju prihode iznad određenoga iznosa ili da od njega budu izuzete nove tvrtke do određene godine postojanja. Marić je naglasio kako će sve prijedloge razmotriti i uzeti u obzir pri donošenju konačnog prijedloga zakona.

‘U posljednjem istraživanju HGK poduzetnici su potvrdili da su upravo porezi područje koje bilježi najveći napredak u poboljšanju poslovne klime. To pokazuje da je protekla porezna reforma kvalitetno provedena. Isto tako potvrđuje da pozitivne gospodarske trendove treba nastaviti jačati, i to daljnjim pojednostavljenjem poreznoga sustava. Iako je dio paketa zakona u javnoj raspravi naišao na negodovanje, a dio na odobrenje u javnosti, htio bih naglasiti da su svi na stolu i otvoreni za diskusiju. Cilj današnjega susreta jest saznati iz prve ruke kako diše gospodarstvo’, istaknuo je Burilović.

Ministar financija Zdravko Marić poručio je kako je reforma rađena s najboljom namjerom da se rastereti gospodarstvo, u okvirima koji su im zadani.

‘Sveobuhvatna i cjelovita porezna reforma je ono na čemu inzistiramo, želimo pravedniji sustav koji će ujedno biti i konkurentniji. Bez jakog gospodarstva ne možemo doći do održivih rješenja u mirovinskom i zdravstvenom sustavu, ali ni u demografskom pogledu’, izjavio je Marić, dodavši kako je važno da se promjene u poreznom sustavu rade konzistentno i maksimalno predvidivo.

Marić je prezentirao podatke prema kojima porezna presija na rad u Hrvatskoj s ciljem dokazivanja da nije toliko velika kao što se u javnosti predstavlja. Opovrgnuo je i teoriju o ‘superhikovskoj’ reformi pokazavši da je porezni klin na ispodprosječne plaće najmanji u usporedbi s konkurentnim zemljama (EU 10), a po oporezivanju iznadprosječnih plaća smo pri samom vrhu.

  • +4
  • +1

Ministar financija Marić dao izjavu za medije o poreznoj reformi

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Podsjetio je da su u poreznoj reformi smanjene stope PDV-a i za isporuku električne energije i odvoz smeća pa ustvrdio da se s tim smanjenjem za stanovanje te planiranim smanjenjem stope PDV-a za svježe voće, meso i ribu dolazi do iznosa od gotovo tri četvrtine potrošnje prosječne hrvatske obitelji s najnižim dohotkom.

‘Preko 6,3 milijardi kuna poreznog rasterećenja u tri kruga porezne reforme, to je naš doprinos gospodarstvu, ali to nije dovoljno jer porezni sustav ne može biti jedino rješenje naših ekonomskih problema’, istaknuo je Marić.

‘Mi želimo biti vaš servis, želimo vam pojednostaviti poslovanje, ali to je proces i do toga ne možemo doći preko noći’, zaključio je Marić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!