SKUP STRANIH ULAGAČA

Marić: Hrvatska neće bankrotirati kao Grčka

06.06.2016 u 12:35

Bionic
Reading

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je kako bez obzira na političku situaciju i odgodu izdavanja državne euroobveznice Hrvatskoj ne prijeti grčki scenarij. Marić je bio jedan od govornika na konferenciji 'Kako do više izravnih stranih ulaganja' u organizaciji Jutarnjeg lista i udruženja stranih ulagača održanoj u ponedjeljak u Zagrebu

Istaknuo je kako u njegovu ministarstvu nema zastoja u radu, a fokus je i dalje na poreznoj reformi

'U ministarstvu financija neće biti odgoda ni poteškoća u dnevno-operativnom radu. Nastojat ćemo sve projekte privesti kraju. Ne možemo čekati razvoj političke situacije jer će izazovi uvijek postojati. Moramo razmišljati kako stvoriti što stimulativnije ozračje', istaknuo je Marić izrazivši nadu kako će, kao što je planirao, krajem lipnja ili početkom srpnja izaći s planom porezne reforme.

Poručio je kako bez obzira na razno-razne poruke Hrvatskoj ne prijeti grčki scenarij, odnosno bankrot države. 'To se nikako ne može dogoditi. Ništa nije ugroženo od vitalnog značenja poput mirovina i plaća. Hrvatska nije pred zidom', rekao je Marić ponovivši kako će s izdavanjem euroobveznica pričekati dok se na tržištu ne stvore bolji uvjeti.

Tomislav Panenić, ministar gospodarstva, rekao je kako je gospodarstvo najžilaviji segment društva i da je već prošlo mnoge izazove.

'Neki pokušavaju politički nemir prenijeti u gospodarstvo, ali vi ste prošli već mnoge ministre', poručio je Panenić okupljenim ulagačima izražavajući nadu da će se u srijedu održati sjednica Vlade na kojoj bi trebao biti usvojen prijedlog Zakona o javnoj nabavi

'To sada više nije političko pitanje. Imamo par ključnih zakona koje trebamo donijeti i prema tome, očekujem ozbiljnost i političku odgovornost da se u sljedećem vremenu održe sjednice Vlade da možemo donijeti te zakone', izjavio je. Dodao je da su ti zakoni planirani, neki uvjetovani rokovima, a neki izuzetno bitni za poslovanje i investicije.

Mladen Fogec, predsjednik Uprave Siemensa i čelnik udruženja stranih ulagača, također se osvrnuo na trenutačnu političku nestabilnost.

'Sadašnja politička situacija nam sigurno ne odgovara. Politika od stranih ulaganja i generalno gospodarstva treba biti odvojena. Imamo primjer Makedonije u kojoj je politička situacija puno teža nego u Hrvatskoj, ali usprkos tome oni što se tiče stranih investicija i rasta gospodarstva napreduju mnogo brže nego mi. Moramo mijenjati mentalitet svih nas. Moramo se posvetiti biznisu, ne treba nas toliko zaokupljati politikantstvo', izjavio je Fogec.