HOĆE LI BITI RASTROŠNOSTI?

Maras 'bocnuo' Lalovca zbog planiranja deficita

04.12.2014 u 14:24

Bionic
Reading

I dok je ministar financija Boris Lalovac u četvrtak uoči sjednice Vlade ponovio da bi proračunski deficit u 2014. godini mogao biti i manji nego je rebalansom predviđeno, dodavši da je danas Hrvatska po prvi put u fiskalnom suficitu, ostali ministri ipak su nešto oprezniji u pogledu visine deficita

Ministar financija Boris Lalovac u srijedu je ustvrdio da je s 1. prosincem deficit državnog proračuna iznosio 9,4 milijarde kuna, što je daleko manje od planiranih 15,6 milijardi do kraja godine, izrazivši uvjerenje da u prosincu neće doći do "eksplozije" proračunske potrošnje, već da će financijski 2014. završiti puno bolje nego je planirano proračunom. Smatra da bi deficit mogao biti maksimalno 12 do 12,5 milijardi kuna, što znači tri milijarde manje nego je predviđeno rebalansom proračuna za 2014.

I danas uoči sjednice Vlade ponovio je da su proračunske brojke jasne.

'Brojevi jasno pokazuju da je na današnji dan deficit 9,2 milijarde kuna i to su brojevi', kazao je Lalovac. Na upit zašto je onda rebalansom planiran proračunski deficit od 15,6 milijardi kuna, izjavio je da će trebati upitati kolege ministre zbog čega na taj način nisu htjeli ići u dodatna smanjenja. 'To su planovi pojedinih ministara, a ja mislim da ćemo biti puno bolji od tog iznosa', rekao je Lalovac.

Rekao je i da danas po prvi puta Hrvatska ima tzv. fiskalni suficit, jer kamate iznose 9,6 milijardi kuna, a deficit je 9,2 milijarde, što, kako je kazao, znači da je Hrvatska maksimalno smanjila deficit.

I potpredsjednik Vlade Branko Grčić vjeruje da deficit za ovu godinu može biti manji nego je projicirano rebalansom proračuna.

'Trenutno je stanje takvo da može biti manji, ali zaista je nezahvalno procjenjivati. Očekujem da ćemo sve fakture koje dođu podmiriti a onda ćemo vidjeti što je 'score', izjavio je.

Ustvrdio je i da se neće ponašati kao neke prethodne vlade, koje su račune ostavljale za iduću godinu, 'i onda su nas dočekale dvije-tri milijarde novih obveza u proračunu za iduću godinu'.

'To ne želimo ponoviti. Dakle, podmirit ćemo sve fakture i onda vidjeti što to zapravo znači. Rekao sam i jučer, vrlo je važno to napraviti s obzirom da mnogi subjekti posluju s državom i njihovo poslovanje i njihova budućnost ovisi o tome da li će država na vrijeme podmiriti svoje račune. Mislim da je korektno da sve to poravnamo do kraja godine', zaključio je Grčić.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, pak, ostavio je prostora i da bi proračun njegova ministarstva mogao ostati ispod okvira utvrđenih rebalansom.

'Moguće da ćemo i ostati. Ne mogu vam sad to reći, potrudit ćemo se da ostanemo, da ne trošimo ništa što nije neophodno', izjavio je Vrdoljak novinarima uoči sjednice Vlade.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kazao je uoči sjednice Vlade da se u njegovu ministarstvu redovito provode uštede tijekom cijele godine te da ih nastoje svesti u okvire onoga što se mora napraviti.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović rekao je, pak, da sve što se u njegovu ministarstvu moglo na troškovima uštedjeti to je i učinjeno.

'Radimo i dalje sve moguće reforme koje idu u tom kontekstu. Dakle, svaki trošak koji nije potreban će se ukinuti, a ono što je nužno za funkcioniranje ministarstva će morati ostat', ustvrdio je Zmajlović.

Maras: treba odgovorno planirati

'Mislim da se treba ponašati odgovorno, a odgovorno ponašanje podrazumijeva i odgovorno planiranje. Svi ministri su očito nešto planirali. Rebalans proračuna je zakon koji je usvojen u Hrvatskom saboru', kazao je uoči sjednice Vlade Gordan Maras, ministar obrta i poduzetništva.

Rekao je da i ne može komentirati hoće li proračunski deficit biti manji od planiranog na temelju osjećaja nekog od ministara, pa makar to bio i ministar financija te da li netko može ili ne može potrošiti određeni novac.

'Bio bih skloniji da se onda planira manji deficit. U ovom trenutku mogu jedino reći da vjerujem da kolege ministri rade odgovorno svoj posao, da su planirali svoje troškove koji su im nužni da bi ostvarili svoje ciljeve tijekom ove godine i to je jedini komentar koji mogu ja dati', izjavio je Maras uoči sjednice Vlade.

Na upit novinara je li time rekao da je Lalovac neodgovorni ministar, Maras je to zanijekao. 'Rekao sad da su svi ministri odgovorni i da planiraju dobro, a da ne mogu rezonirati na temelju 'feelinga', na temelju toga kakav mi je osjećaj. Znači, planiram nešto na temelju aktivnosti koje ima određeno ministarstvo. E sad, da li će se sve izvršiti ili ne, normalno da jedan dio troškova neće biti utrošen, jer realno je da, sukladno zakonu o izvršenju proračuna nikad izvršenje ne može biti iznad 100 posto, uvijek će biti nešto manje, ali da se radi baš o 5 milijardi kuna, mislim da nije istina', rekao je Maras

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš, na pitanje novinara može li njezino ministarstvo u prosincu manje potrošiti, kazala je da projekte ne vežu uz prosinac, nego troše kroz svih 12 mjeseci u godini.

'Mi ćemo ove godine imati samo jedan problem, jer ćemo u 12. mjesecu nešto više potrošiti, a to je vezano uz poplavljena područja, jer možemo isplatiti situacije tek kad su radovi napravljeni, a glavnina radova će biti napravljena sad u 11. i 12. mjesecu', rekla je ministrica.