SUKOB VLADE I MOLA

Mađari prijete poskupljenjem plina

benzin, ina, gorivo

benzin, ina, gorivo

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / CROPIX

Ostane li plinski biznis u Ini, tvrtka će početi dizati cijene plina kako bi podigla profitabilnost tog biznisa.To potvrđuje i revizija ugovora s Petrokemijom

Iako sve tri strane - predstavnik Vlade, Ina i Mol o izdvajanju plinskog biznisa govore kao o projektu koji još traje, neslužbeno se ipak potvrđuje da je on stavljen u stanje mirovanja i odgođen na najmanje godinu dana. Odgoda je trenutno najbezbolnija formulacija za stav prema kojem Vlada, navodno, uopće ne želi preuzeti još jedan gubitaški sektor pa se tzv. prolongacijom zapravo samo kupuje vrijeme do donošenja konačne odluke, piše Poslovni dnevnik

Svoje su nezadovoljstvo Mađari Vladi navodno i pokazali priprijetivši izlaskom iz Ine. U poslovnim krugovima se čuje da su nedavni napisi o prodaji Molovog udjela u Ini Surgutneftegasu samo jedan od načina iskazivanja nezadovoljstva Mađara nepoštivanjem ranijih dogovora.

Upravo zbog toga, poznavatelji biznisa smatraju da Mol neće tako lako prihvatiti prekid i da neće stati samo na tome, dijelom i zato što misli da su prekidom postupka o izdvajanju plina prevareni ne samo oni, nego i drugi investitori u kompaniji.

Kako je, pak, izdvajanje plina nužno za poboljšanje financija kompanije - Mol je za to bio obećao kredit od 700 milijuna kuna kojim bi Ina dijelom namirila dugovanje od 1,3 milijarde kuna prema proračunu - tako se kao glavno pitanje nameće kako će Ina namaknuti novac za tu akciju. Sam ministar Šuker je jučer ustvrdio da Ina do kraja godine mora podmiriti svoje obveze te nema nikakav specijalni status."Ini se uredno na neplaćene obveze zaračunavaju kamate od 14 posto", dodao je ministar te na upit - što ako Mol ne odobri kredit - uzvratio - "Ina je kompanija koja se na tržištu može zadužiti, svoje obveze mora podmiriti kao i svi ostali. Ne podmire li zna se što slijedi", naglasio je Šuker.

Neslužbeni izvori kažu da su dva načina za rješavanje tog problema. Jedan je kratkoročni - ubrzavanje pregovora o vlasničkom ulasku Mola u Inin projekt istraživanja nafte i plina u Siriji te povećanje udjela koji bi Mol uzeo, dok je drugi dugoročni i vezan je na vjerojatno podizanje cijena plina za kupce, što u konačnici znači i prevaljivanje poskupljenja na građane.

S tim u vezi je i nedavna objava revizije ugovora o isporukama plina za Petrokemiju, gdje Ina, očito znajući da plin ostaje pod njezinom skrbi, otvara pregovore o novim, za sebe povoljnijim uvjetima. Slično će se vjerojatno dogoditi i s drugim velikim ugovorima s povlaštenim kupcima, poput HEP-a i tarifnih kupaca, iako se HEP, neslužbeno se doznaje, zasad još ne otvara, jer je elektroprivreda podmirila sva svoja dospjela dugovanja prema Ini.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi