PREGOVORI INA - MOL

'Mađari nas provociraju već na početku!'

17.09.2013 u 22:01

Bionic
Reading

Dugo očekivani pregovori Vlade i MOL-a oko dioničarskog ugovora u Ini, nakon kojih bi hrvatska strana trebala vratiti kontrolu nad naftnom kompanijom, konačno počinju u srijedu. Pregovarački tim Mađara predvodit će Sandor Csanyi, direktor OTP banke i najmoćniji biznismen u Mađarskoj, i Zoltan Aldott, šef Ine, dok će s hrvatske strane biti ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i Mladen Pejnović, direktor Ureda za upravljanje državnom imovinom. Analitičar Jasminko Umićević smatra da hrvatska strana ima jake argumente za postizanje uspjeha

Milanović: Postavlja se pitanje ništetnosti ugovora

Premijer Zoran Milanović izjavio je u utorak kako u razgovorima s mađarskim MOL-om treba vidjeti koje su obveze MOL-a prema ugovoru o odnosu dioničara u Ini na ulaganja u infrastrukturu i rafinerije, kao i koje su obveze hrvatske Vlade prema ugovoru o plinskom biznisu, te da se, ako se u drugom stupnju potvrdi osuđujuća presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Ina-MOL, postavlja pitanje ništetnosti tog ugovora.

Vlada želi osnažiti svoje pozicije u Ini, jer bez obzira što MOL nema većinski paket u Ini, Mađari imaju prevlast u upravljanju. Uoči pregovora Gyorgy Mosonyi, predsjednik Nadzornog odbora MOL-a, kazao je kako se mađarska strana neće odreći upravljačke kontrole nad Inom.

U razgovoru za Reuters kazao je kako 'neutemeljene optužbe neće imati nikakvu ulogu u poslovnom razgovoru', odgovarajući na pitanje kako će nepravomoćna presuda Sanaderu, kojom je proglašen krivim zbog primanja mita od MOL-a kako bi im prepustio upravljačka prava, utjecati na pregovore. Suprotno njemu, analitičar Jasminko Umićević smatra da će presuda bivšem premijeru itekako biti bitna za hrvatsku stranu.

U razgovoru za tportal kaže da hrvatska strana treba inzistirati da upravljačka prava u Ini budu sukladna zakonu, da ovise o veličini vlasničkog udjela, a ne da MOL, koji ima 'samo tri posto više dionica od države, upravlja kao da je 100-postotni vlasnik'.

Hrvatski je argument da mađarska strana nije ispoštovala obvezu moderniziranja rafinerija u Rijeci i Sisku, dok Mađari ističu da Hrvatska nije ispunila obveze iz ugovora o plinskom biznisu, zbog čega su zaprijetili i tužbom izračunavši da ih je to stajalo najmanje dvije milijarde kuna. 'MOL puca iz prazne puške. Tim izračunom zapravo pokazuju koliko je to bio štetan ugovor, jer ako je Ina toliko izgubila, koliko bi tek država izgubila? Premijerka Kosor napravila je dobru stvar jer nije preuzela plinski biznis i legalizairala Sanaderov deal', kazao je Umićević.

Druga stvar na kojoj bi Vlada u pregovorima trebala inzistirati, smatra ovaj analitičar, jest da se do pravomoćnosti presude Sanaderu ne raspravlja o stvarima koje su predmet postupka koji je u tijeku, konkretno tu misli na plinski biznis. 'Niti jedan pregovarač ne bi trebao pristati na nešto što je dogovorio premijer koji je u zatvoru', kazao je.

Predlaže Vladi da izračuna štetu koliko je pretrpjela hrvatska strana zbog toga što Mađari nisu modernizirali rafineriju U Sisku. 'Svi su argumenti na hrvatskoj strani, otkad MOL vodi Inu svi su rezultati katastrofalni. Uz dvije svoje rafinerije Hrvatska uvozi skoro milijun tona derivata, što je skoro trećina ukupne potrošnje naftnih derivata u Hrvatskoj. Država ima alate da uspije u pregovorima, a postoji i arbitražni aparat. Činjenica je da su Mađari prekršili ugovor i podmitili bivšeg premijera', komentirao je.

Neprihvatljivo mu je da Aldott kao insajder u Ini u pregovorima nastupa na strani Mađara iako bi kao predsjednik Uprave trebao štititi interes svih dioničara. 'To je provokacija s mađarske strane', zaključio je Umićević.