DUGOROČNA VIZIJA

Mačkić: Zemlju na Baniji čiji vlasnici se ne javljaju treba dati poduzetnicima i pokrenuti proizvodnju u dva smjera

11.07.2021 u 12:27

Bionic
Reading

Velibor Mačkić, posebni savjetnik predsjednika Zorana Milanovića za gospodarstvo i jedan od autora dokumenta Dugoročna razvojna vizija Banije, poručio je jutros da je Banija zapušteni prostor prema kojemu imamo 'ogromnu odgovornost' i 'ogroman dug'. Gostujući u emisiji Točka na tjedan televizije N1, Mačkić je naglasio da predsjednik nema mandat rješavati probleme vezane uz taj prostor, ali zajedno sa svojim timom može djelovati kooperativno i komplementarno, te promišljati dugoročnu viziju razvoja

Pretpostavka bilo kakve poslovne aktivnosti na Baniji je kvalitetna obnova objekata s visokom razinom otpornosti na prirodne nepogode. Problem je u tome što tamo sada ne postoji ni temeljna infrastruktura.

Po Mačkiću, to se može riješiti intervencijom javnog sektora.

'Ne možete ništa razvijati bez intervencije javnog sektora. To nažalost nije napravljeno sredinom i krajem 90-ih, ali ovo je prilika da vratimo dug tom prostoru. Tko želi prostor za koji može reći da tamo obitava više životnja nego ljudi?', pitao je Mačkić gostujući na N1.

Prvi korak je dakle obnova, osiguranje bazične infrastrukture.

'Problem je aktiviranje razvojnih resursa. Mora se razriješiti pitanje zemljišta. Kad postoji to kao temelj, onda kako anticipirati ono što je pred nama. Nije velika mudrost da ne možete replicirati postojeću poljoprivrednu proizvodnju, nešto morate dati, neki novi twist. Tu se naša ideja grana u dva smjera. Prvi je industrijska konoplja u medicinske svrhe, koja se onda povezuje s resursom koji tamo već postoji, a to su Terme Topusko. Druga stvar je proizvodnja tzv. biljnog mesa, što je nešto što se već vidi, to je trend i brzorastuće tržište', rekao je Mačkić.

Upitan u kojem bi roku država mogla otkupiti privatno zemljište i koliko bi to moglo koštati, Mačkić odgovara da je to teško reći u ovom trenutku, ali 'znat će se onog trenutka kad se krene u to'.

  • +5
Zoran Milanović u Glini Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

'Mi smo ponudili rješenje – sekvestracija. Vi uđete u posjed, tu zemlju date nekome tko će se baviti proizvodnjom. Osoba koja tu zemlju koristi uplaćuje lokalnoj jedinici novac na poseban račun koji je otvoren samo za tu namjenu kako bi se u trenutku kad se vlasnik obrati nekome da se radi na njegovoj zemlji reklo da imaju novac za njega', tumači Mački, dodajući da je to nešto sasvim drugo od konfiskacija i nacionalizacije.

'Onog trenutka kad se netko javi i kaže da je to njegovo zemljište, to je kraj te priče', naglašava Mačkić.

Za početak, Milanovićev savjetnik za gospodarstvo predlaže da se na Baniji provedu određena ispitivanja zajedno s popisom stavnovništva jer je to specifična subregija za koju nema podataka.

'Tek kad prikupite dovoljno podataka o svim aspektima tog prostora, onda možete nešto planirati. Razlike između Moslavine i Banije su velike. Kad pogledate, taj prostor zahtjeva nužnu pažnju i dugoročnu razvojnu viziju', rekao je.