POSLOVNI REZULTATI

M+ Grupa nastavlja s rastom, očekuje milijardu kuna prihoda

03.05.2022 u 13:50

Bionic
Reading

IT tvrtka M+ u prvom tromjesečju je ostvarila 297 milijuna kuna prihoda ili 50 posto više nego u isto vrijeme prošle godine, dok je EBITDA rasla za 35,3 posto, na 46 milijuna kuna, izvijestili su u utorak iz M+ grupe, koja u 2022. očekuje prihod iznad milijardu kuna.

Rast prihoda u prvom tromjesečju u M+ povezuju s organskim rastom i akvizicijom većinskog udjela u njemačkoj kompaniji Invitel i njenim podružnicama, a iznose i rezultate poslovanja za 2021., koju su završili sa 794 milijuna kuna prihoda ili 12 posto više nego 2020. godine.

EBITDA je u 2021. porasla na 150 milijuna kuna, i to sa 127 milijuna kuna koliko je bila u 2020., iznose na upit iz te tvrtke.

"Poslovanje u 2021. obilježio je snažan organski rast koji se nastavio i u prvom tromjesečju 2022., značajno pojačan akvizicijom Invitela sa sjedištem u Njemačkoj. Sinergijom i integracijom nove članice, u tekućoj godini planiramo dodatno ojačati volumen poslovanja, a Njemačka će postati naše najveće pojedinačno tržište prema prihodima, što je ujedno i željeni ishod naše strategije pozicioniranja za njemačko govorno područje", naglašava uz rezultate predsjednik Uprave M+ Grupe Darko Horvat.

Važnim događajem u 2021. označava i njihovu, kako kaže, uspješnu sekundarnu ponudu dionica, koja je pokazala da je domaće tržište kapitala spremno uložiti u kvalitetne vrijednosnice te vjeruje da će rezultatima i rješenjima i dalje biti prisutni na tom tržištu kroz "zanimljiva izdanja".

"Zbrojeni rezultati poslovanja M+ Grupe i nove akvizicije Invitela za proteklu godinu govore nam da u 2022. možemo očekivati više od milijardu kuna prihoda", poručio je Horvat

Iz te Grupe napominju i da trenutno provode statusno restrukturiranje svojih operativnih kompanija pod brendom M+, a s ciljem objedinjavanja segmenta na međunarodnoj razini pod zajedničkim brend nazivom M+ Group.

Prošle su godine (2021.) proveli i akviziciju preostalih 49 posto poslovnih udjela u beogradskoj Trizmi, čime je M+ Grupa postala jedini vlasnik, a i dalje razmatraju više potencijalnih akvizicija, čijom bi se realizacijom ojačali položaj na tržištima zapadne Europe, dodaju iz M+.

Napominju i da imaju novih klijenata iz sektora obnovljivih izvora energije, upravljanja ugljičnim emisijama i energetske tranzicije, te da su se vezali i uz industrije budućnosti.

M+ Grupa je hrvatska kompanija u vlasništvu privatnih ulagača, svih obveznih mirovinskih fondova u Hrvatskoj, više dobrovoljnih mirovinskih i privatnih investicijskih fondova te Mid Europa Partnersa, vodećeg investicijskog fonda za ulaganja u središnju i istočnu Europu sa sjedištem u Londonu.

Kao vodeći europski pružatelj BPTO usluga (Business Process and Technology Outsourcing – eksternalizacija poslovnih procesa i tehnologije), sa sjedištem u Zagrebu, M+ Grupa operativno posluje u dvanaest zemalja, gdje zapošljava oko 11 tisuća ljudi.

Uz Hrvatsku, rade i u Njemačkoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Turskoj, Gruziji, Rumunjskoj, Mađarskoj, Španjolskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u, a iz te tvrtke ističu i da su tijekom proteklih pet godina realizirali 15 akvizicija i osigurali diverzificiran portfelj klijenata koje čine vodeći europski i svjetski telekomi, financijske, tehnološke, energetske, logističke i kompanije za elektroničku trgovinu te kompanije u sektoru robe široke potrošnje.