građevinski div

Luxury Real Estate u obvezi preuzimanja Tehnike

01.04.2021 u 17:08

Bionic
Reading

Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u četvrtak je naložilo društvu Luxury Real Estate i fizičkim osobama Bojanu Horvačiću, Boranu Poljančiću te Zvonimiru Zlopaši da u roku od 90 dana podnesu zahtjev za odobrenjem ponude za preuzimanje Tehnike.

Kako je priopćeno iz te regulatorne agencije, u postupku posrednog nadzora Hanfa je utvrdila da su te fizičke osobe i pravna osoba djelovale zajednički u odnosu na Tehniku te da je za njih 5. srpnja 2019., prelaskom zakonom propisanog praga od 25 posto dionica s pravom glasa, nastala obveza objavljivanja ponude za to građevinsko poduzeće.

Naime, utvrđeno da je Luxury Real Estate davao pozajmice Bojanu Horvačiću i Boranu Poljančiću, koje su oni zatim koristili za kupnju dionica Tehnike putem investicijskih društava. Društvo Luxury Real Estate, zastupano po Zvonimiru Zlopaši, vodilo je pregovore te kasnije i otkupilo dionice Tehnike, koje je držalo društvo Tehnika Esop d.o.o.

Tijekom nadzora Hanfa je utvrdila da je Luxury Real Estate stekao 37.891 dionicu Tehnike od Tehnike Esopa, što predstavlja 20 posto udjela u temeljnom kapitalu, dok Bojan Horvačić drži 19.921 dionicu, što je 10,51 posto udjela u temeljnom kapitalu, Boran Poljančić 8.261 dionicu, odnosno 4,36 posto udjela, a Zvonimir Zlopaša 10 dionica, što predstavlja 0,00528 posto. To znači da su na dan nastanka obveze 5. srpnja 2019. zajedno držali 66.083 dionica Tehnike, što je 34,87 posto udjela u temeljnom kapitalu, čime je za njih nastala zakonska obveza za objavljivanjem ponude za preuzimanje.

Upravno vijeće Hanfe na sjednici je utvrdilo i da Industrogradnja, Isto d.d. u stečaju i Isto grupa iz Varaždina, nisu izvršila obavezu upisa dionica izdanih prije stupanja na snagu Zakona o tržištu kapitala u središnji depozitorij Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu tog zakona te im je naložilo da su to dužni izvršiti u roku od 90 dana. 

Naime, pojašnjavaju iz Hanfe, društva su posljednjih nekoliko godina provodila statusne promjene pri čemu su evidencije o dioničarima vodila na način koji onemogućava njihov upis u središnji depozitorij SKDD-a. Stoga su društva dužna to  urediti i izdane dionice upisati u središnji depozitorij SKDD-a, a to će omogućiti točnu evidenciju vlasnika te utjecati na razinu transparentnosti, veće povjerenje sudionika na tržištu kapitala te doprinijeti zaštiti interesa svih dioničara.

Tijekom redovnog nadzora Zagrebačke burze, pak, Hanfa je ustanovila da postoji potreba za unaprjeđenjem pojedinih njezinih internih akata, pa je Upravno vijeće izdalo rješenje kojim se nalažu mjere za poboljšanje internih procesa iz područja kibernetičke sigurnosti te upravljanja incidentima i rizicima.