gospodarstvo u padu

Loše im se piše: Italija klizi u recesiju

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 03.10.2022 16:56
  • Objavljeno 03.10.2022 u 16:56
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: EPA / Autor: MOURAD BALTI TOUATI

Talijansko gospodarstvo vjerojatno se smanjilo u trećem tromjesečju i nastavit će se smanjivati do sredine 2023. godine, pokazuju procjene ministarstva financija.

Projekcije vlade pokazuju da je treće najveće gospodarstvo eurozone, pogođeno skokom cijena energije i rekordno visokom inflacijom, već u početnoj fazi recesije, koja se uglavnom definira kao dva uzastopna tromjesečja pada bruto domaćeg proizvoda.

U prvoj polovini godine rast je bio snažniji no što se očekivalo i bruto domaći proizvod (BDP) skočio je u drugom kvartalu 1,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, objavilo je ministarstvo financija prošli petak u godišnjem Ekonomskom i financijskom dokumentu (DEF).

Međutim, aktivnost je već počela padati, naglasilo je ministarstvo, prognoziravši "blago negativna" očitanja BDP-a u trećem i četvrtom tromjesečju zbog pada u industrijskom sektoru.

"Za prvo tromjesečje 2023. predviđa se daljnji pad BDP-a, nakon čega bi, od drugog tromjesečja, trebao uslijediti oporavak", predvođen rastom međunarodne potražnje, padom cijena plina i sve većim doprinosom BDP-u sredstava iz fondova EU-a za oporavak od pandemije.

Pozitivan će doprinos BDP-u pružiti i reforme koje Italija provodi kako bi od EU-a dobila novac, procjenjuju.

Međutim, DEF je pokazao i da će Italija ove godine potrošiti oko 13 milijardi eura manje novca iz fondova EU-a za oporavak nego što je bila planirala, što naglašava probleme u provedbi investicijskih programa.

Prema dokumentu čije su glavne brojke objavljene sredinom prošlog tjedna, prognoza rasta za iduću godinu smanjena je s 2,4 posto, prognoziranih u travnju, na svega 0,6 posto, podsjeća Reuters.

Mjesečni podaci statističkog ureda ISTAT pokazuju da je kriza već počela. Italija je u kolovozu izgubila oko 74.000 radnih mjesta, uz pad broja zaposlenih drugi mjesec zaredom, a rujan je donio oštro pogoršanje potrošačke i poslovne klime, navodi Reuters ISTAT-ove podatke.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!