zbog visokih troškova energije

Italija snizila prognozu gospodarskog rasta u 2023.

  • Autor: L. Š. / Hina
  • Zadnja izmjena 29.09.2022 11:40
  • Objavljeno 29.09.2022 u 11:40
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Profimedia / Autor: Martin Child / robertharding / Profimedia

Talijanska vlada na odlasku znatno je snizila prognozu gospodarskog rasta u idućoj godini zbog vrtoglavo visokih troškova energije, no procjenjuje da će porezni prihodi poboljšati stanje u javnim financijama

U ovoj godini BDP će porasti za 3,3 posto, procijenilo je ministarstvo financija u godišnjem Ekonomskom i financijskom dokumentu (DEF), blago povisivši procjenu iz travnja zahvaljujući snažnom rastu u prvih šest mjeseci. U drugoj polovini godine BDP će blago pasti, pokazuju procjene, objavljene u srijedu.

Prognoza za iduću godinu snižena je s 2,4 na samo 0,6 posto. Ministarstvo financija sada očekuje za pola postotnog boda niži proračunski deficit u ovoj i idućoj godini, od 5,1 odnosno 3,4 posto BDP-a.

Procjena ovogodišnjeg javnog duga snižena je sa 147 na 145,4 posto BDP-a. U eurozoni samo Grčka ima viši javni dug, iskazan udjelom u BDP-u. U 2023. trebao bi se smanjiti na 143,2 posto BDP-a. Inflacija bi u prosjeku ove godine trebala iznositi 6,6 posto i kliznuti na 4,5 posto u 2023. Rekordno visoka inflacija smanjuje ogromni talijanski javni dug, unatoč sniženim prognozama za gospodarstvo, a rast cijena nafte i plina povećava istodobno prihode od poreza na dodanu vrijednost i trošarina.

  • +6
  • +3

Rast troškova života

Izvor: Profimedia / Autor: Dominika Zarzycka/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ministarstvo u izvješću navodi i da je Italija do sada uspjela potrošiti oko 21 milijardu eura sredstava EU-a za oporavak od pandemije. Na raspolaganju joj ostaje još dodatnih 170 milijardi za ulaganja do 2026. godine ako napravi sve što je dogovorila s Bruxellesom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!