bjeloruska kuhinja

Litva zbog migranata produljila izvanredno stanje na granici

07.12.2021 u 19:58

Bionic
Reading

Litva je produljila u utorak izvanredno stanje duž granice s Bjelorusijom zbog migrantske krize i te će mjere ostati na snazi do sredine siječnja.

Od ljeta tiusće migranata, uglavnom s Bliskog istoka prešle su ili pokušavaju prijeći granicu kako bi iz Bjelorusije ušle u Litvu, Latviju i Poljsku, članice Europske unije odakle se nadaju nastaviti put prema Njemačkoj.

Zapad optužuje Bjelorusiju da vodi hibridni rat potičući migrantsku krizu privlačenjem migranata obećanjima o lakom ulasku u Uniju, što Bjelorusija odbacuje.

Izvanredno stanje, prvi put uvedeno 10. studenoga, omogućuje ograničenje kretanja u pograničnom području, zabranu javnih okupljanja i ograničen pristup nepokretnim telefonskim mrežama za uhićene migrante. 

"Prijetnje koje su razlog uvođenja ovih mjera (...) ostaju na snazi", objavila je Viktorija Cmilyte-Nielsen, predsjednica litavskog parlamenta

Poljska je donijela slične mjere na svojoj granici.

Prošli tjedan EU je nametnuo Bjelorusiji nove sankcije zbog izazivanja migrantske krize, napose pogađajući bjelorusku zrakoplovnu kompaniju B elavia i još deset drugih poduzeće a mjere su donesene i protiv 17 bjeloruskih dužnosnika.

Više od 4.200 migranata prešlo je litavsku granicu iz Bjelorusije ove godine, a u 2020., to je učinio 81 migranta. 

Pogranična policija objavila je da je više od 8900 dobilo odbijenicu na zahtjev za ulazak u Litvu, a humanitarne organizacije osuđuju praksu ilegalnih push-backova.