KONTROLA JAVNIH FINANCIJA

Lipa pokreće kampanju prikupljanja novca za 'Crnu knjigu trošenja javnog novca'

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 07.12.2017 11:58
  • Objavljeno 07.12.2017 u 11:58
Davor Huić, predsjednik udruge Lipa

Davor Huić, predsjednik udruge Lipa

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

Udruga poreznih obveznika Lipa izvijestila je u četvrtak da pokreće kampanju prikupljanja sredstava za provedbu novog projekta pod nazivom 'Crna knjiga trošenja javnog novca', čiji je cilj evidentirati i dokumentirati slučajeve netransparentnog i neefikasnog trošenja novca poreznih obveznika.

Kampanja prikupljanja sredstava  (crowdfunding) kreće od 7. prosinca, a trajat će do 28. prosinca ove godine, dok se početak provedbe projekta očekuje u prvom kvartalu 2018. godine.

Kako se navodi u priopćenju, nakon godinu dana, prikupljene i obrađene podatke Udruga će objaviti u obliku 'Crne knjige', koju će svaki donator dobiti na poklon.

Svaka lipa donirana projektu bit će utrošena na izradu web stranice s bazom podataka i angažiranje stručnog tima koji će istraživati netransparentno trošenje javnih sredstava te provjeravati sve slučajeve koje dojave hrvatski građani.

Taj zajednički projekt građana i udruge Lipa, navodi se, sadržavat će  popis i opis slučajeva u kojima se javni novac trošio netransparentno, nepotrebno i/ili nezakonito poput dvostrukog bojanja istog tunela, nabavki novih limuzina za prekobrojne državne agencije, kupovine burobrana koji ne služe ničem ili izgradnje prilaznih cesta do djedovine hrvatskih političara.

Napominje se da će 'Crna knjiga' uključivati izradu web stranice i baze podataka te sugestije državi gdje bi mogla uštedjeti, a da se ne naruši kvaliteta javnih servisa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!