U RADU JOŠ 121 PREDMET

Linićevi predstečajevi pri kraju, sklopljeno 2.818 nagodbi

05.09.2016 u 16:01

Bionic
Reading

Prema Linićevom zakonu predstečajni postupak pokrenulo je gotovo 9.000 tvrtki, a dosad je sklopljeno 2.818 nagodbi vrijednih 48,7 milijardi kuna, pokazuju najnoviji podaci Fine

Postupci predstečajeva po Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi koji je stupio na snagu 2012. polako se bliže kraju. Od ukupno pokrenutih 8.959 postupaka riješeno je 8.838, a radu je još 121 predmet.

Posrnuli poduzetnici prijavili su predstečajnim postupcima 84,2 milijarde kuna obveza pri čemu se glavnina dugova (90 posto) odnosi na relativno mali broj tvrtki (1.116) koje su u predstečajni postupak ušle s dugovima većim od 10 milijuna kuna.

Finina bilanca pokazuje da je uspješno okončan manji broj predmeta, ali je uglavnom riječ o 'kapitalcima' s velikim iznosima prijavljenih obveza. Tako je u nešto manje od četiri godine na trgovačkim sudovima sklopljeno 2.818 nagodbi vrijednih 39,7 milijardi kuna, a za još 384 predmeta s 9 milijardi kuna obveza vjerovnici su prihvatili plan restrukturiranja, a čeka se još rješenje suda.

S druge strane, 5.636 poduzetnika koji su pokrenuli predstečaj nije dobilo 'zeleno svjetlo' od vjerovnika i njihove tvrtke su završile u stečaju.

Kada je riječ o djelatnostima, najveći broj predstečajnih postupaka pokrenuli su poduzetnici iz sektora građevinarstva, prerađivačke industrije i trgovine. Na njih otpada više od 60 posto prijavljenih obveza.

Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi zbog svojih nedostataka izazvao je brojne polemike pa je prošle godine stavljen izvan snage, a donesen je novi Zakona o stečaju koji na drugačiji način regulira ovu problematiku.

Prema novim pravilima uvjeti stečaja su pooštreni, a cijeli postupka vođenja prebačen je na sud. Poduzetnici sada više ne mogu pokrenuti predstečajni postupak ako prođe više od 60 dana od blokade računa.

Uveden je i novi način zaštite vjerovnika da se izbjegne preglasavanje. Do sada se moglo provesti predstečaj tako da samo jedan vjerovnik preglasa sve vjerovnike, a po novome, za nagodbu treba glasati natpolovičan broj vjerovnika s dvije trećine tražbina.