SA 750 NA 500 KUNA

Linić potvrdio rezanje poticaja za stambenu štednju

10.12.2012 u 11:49

Bionic
Reading

Iz Ministarstva financija potvrdili su najave o smanjenju poticaja na stambenu štednju. Izmjenama zakona predloženo je smanjenje maksimalnog iznosa državnih poticajnih sredstava po jednom stambenom štediši u jednoj kalendarskoj godini sa 750 na 500 kuna

'Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje predloženo je smanjenje postotka državnih poticajnih sredstava od iznosa raspoložive stambene štednje uplaćene u jednoj godini sa 15 na 10 posto, slijedom čega maksimalni iznos državnih poticajnih sredstava po jednom stambenom štediši u jednoj kalendarskoj godini iznosi 500,00 kuna', navodi se u priopćenju Ministarstva financija.

Rezanjem poticaja proračunski izdaci za poticanje stambene štednje smanjit će se za trećinu. Smanjenje se primjenjuje na sve uplate nastale nakon 1. siječnja 2013. godine, pri čemu je iznos osnovice za izračun državnih poticajnih sredstava ostao isti, tj. 5.000 kuna.

Linićevo ministarstvo se za smanjenje poticaja odlučilo nakon analize sustava 'koja je pokazala da svrha nije u potpunosti ispunjena te da sustav primarno ne služi stambenom zbrinjavanju građana (mali broj sklopljenih ugovora o stambenom kreditu), nego je prvenstveno unosan vid štednje za one građane koji nemaju namjeru rješavati svoje stambeno pitanje na ovaj način'.

Iz priopćenja se može iščitati da nije isključeno i daljnje rezanje poticaja jer iz Ministarstva najavljuju da će 'sustav poticanja stambene štednje biti dublje analiziran tijekom 2013. godine te će se ovisno o tome donijeti i odluke o daljnjem statusu poticanja stambene štednje u Republici Hrvatskoj'.