BRANKO ROGLIĆ

'Lijevi i desni se izmjenjuju pa miniraju jedni druge'

10.04.2013 u 12:40

Bionic
Reading

Problemi na koje se poduzetnici učestalo žale, muče i vlasnika Orbica, a to je velika pasivnost lokalnih vlasti i neusklađenost različitih tijela državne birokracije. 'Kod nas se lijevi i desni samo izmjenjuju na vlasti, sad su lijevi pa oni ometaju desne, i obratno', kazao je Branko Roglić gostujući na konferenciji o hrvatskom tržištu nekretnina

Investitorima je ogroman problem, istaknuo je Roglić, to što se ministarstva i županije međusobno ne mogu uskladiti oko propisa, primjerice oko granice pomorskog dobra, pa investitor godinama iščekuje rješenje. Budući da mu u međuvremenu počnu pristizati rate kredita, na kraju – bankrotira.

'Hotelijerstvo kod nas nije profitabilna djelatnost. Imam dva hotela, koji rade samo šest mjeseci, kako bismo izbjegli stečaj. Većina naših hotela moći će raditi samo šest mjeseci! Bez obzira na trud oko produljenja sezone, nemoguće je poslovati pozitivno cijelu godinu', rekao je Branko Roglić, vlasnik Orbica, uspješne distributerske tvrtke koja se bavi i turizmom.

Pohvalio je poduzetničku ideju svog talijanskog prijatelja čiji hotel u Riminiju također radi samo pola godine, i koji radnike u drugoj polovici godine preseli u svoj drugi hotel u Alpama, kako bi održavao profit.

Roglić ima charter tvrtku koja se bavi iznajmljivanjem plovila i prisiljen je poslovati s državnim monopolistom ACI-jem, kojim je jako nezadovoljan. 'ACI svake godine povećava cijenu veza, uskoro ćemo biti skuplji od Grčke i Italije', rekao je.

Požalio se i na nelojalno poslovanje ove državne tvrtke: 'Iako im plaćam vez, kad iznajmim brod turistima, oni taj vez ponovno iznajmljuju, a da nemam nikakvu korist od toga'.'

Ovaj poduzetnik smatra da se hrvatski turizam ne smije oslanjati samo na Jadran, a kao prosperitetne gospodarske grane uz turizam nabrojao je drvnu industriju i malu brodogradnju.