KOCKICA PO KOCKICA

Lego rasturio Barbie, postao broj jedan u svijetu

10.09.2014 u 09:12

Bionic
Reading

Danska kompanija Lego u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila je ukupni prihod od 11,5 milijardi danskih kruna, što je nešto više od dvije milijarde američkih dolara. Profit ove tvrtke u prvoj polovici 2014. bio je čak 11 posto veći nego u istom razdoblju lani, čime je nadmašila poznatog proizvođača lutaka Barbie Mattel i tako postala najveći svjetski proizvođač igračaka, prenose svjetski mediji

Američki proizvođač igračaka Mattel u istom je razdoblju zabilježio pad dobiti od 2,01 milijarde dolara, odnosno pad od sedam posto.

Kompanija Lego objavila je da je u prvih šest mjeseci prodaja njezinih igračaka skočila za 11 posto zahvaljujući filmu Lego. No prerano je reći da će ovaj skok biti stalan, piše Wall Street Journal.

Film je u kinima zaradio 470 milijuna dolara, a prodaja lego-kockica utrostručena je u posljednjih šest godina. Zanimljivo je da je najveći skok zabilježen u Kini, gdje je prodano 50 posto više igračaka nego prethodne godine.

Skok prodaje njihovih proizvoda dogodio se u trenutku kada prodaja igračaka pada jer djeca više vole tablete i mobitele.

U Legu ističu kako je uspjeh filma imao pozitivan efekt na prodaju u prvoj polovici 2014. te se nadaju da će sličan utjecaj na prodaju imati i pojavljivanje filma na DVD-u u drugoj polovici godine.

Hoće li Lego zadržati svoju prednost pred Mattelom, ovisit će o tome hoće li djeca biti inspirirana filmom i tijekom božićne sezone koja je ključna.

U infografici ispod možete vidjeti odnos između Lega i Mattela u ukupnim prihodima u prvoj polovici ove godine, kao i kroz nekoliko godina ranije.