NASTAVAK POSKUPLJENJA

Lalovac: Ovo je tek početak velikog udara na standard građana. Umirovljenici će ga najjače osjetiti

28.01.2022 u 20:36

Bionic
Reading

Bivši ministar financija Boris Lalovac komentirao je u Newsroomu N1 televizije rast cijena energenata. Nije optimističan, kaže kako je 'ovo tek početak'

Govoreći o tome koliki bi mogao biti skok cijena plina i struje kaže: “Nažalost, kad ministar gospodarstva ne kaže koliko je, a on ima podatke, i ne želi izaći u javnost, teško je davati informacije, a nemam ih. Ovo su sve nagađanja. Nije dobro jer se spekulira s brojnim iznosima. Vjerojatno još rade kalkulacije. Povećanje cijena uvijek izaziva strah. On zna, ali neće još da izađe s tim dok ne naprave protumjere”.

Što se tiče iznosa koji bi pomogao građanima, posebno umirovljenicima, Lalovac kaže da su SDP-u već komunicirali o tome posljednjih mjeseci. “Nažalost, najviše rastu cijene hrane i energije i to u umirovljeničkoj košarici iznosi i do 70 posto, oni će osjetiti najjači pad standarda”, kaže Lalovac za N1..

“Toliko će udariti na standard građana i najviše će se osjetiti u trećem mjesecu. Onda će ponovno biti panika u Vladi jer će vidjeti da je to mizerija u odnosu na to koliko su rasle cijene. Bit će tu vrlo velikih i ozbiljnih udara na standard građana”, smatra Lalovac.

“U razdoblju inflacije najviše stradaju oni koji su najsiromašniji, ona razdvaja društva. Covid nas je već razdvojio, inflacija će još više, na one koji imaju i one koji nemaju. Umirovljenici nemaju ništa, oni ne mogu pronaći drugi posao, ne mogu pronaći novi posao i mislim da pravi problemi tek dolaze”, kaže, dodajući da se Hrvatskoj istovremeno događa onome što nije nikome - jaka inflacija i uvođenje eura.