NIJE ZADOVOLJAN

Lalovac: Marićeva reforma poskupljuje kruh, mlijeko i lijekove

27.10.2016 u 15:36

Bionic
Reading

Bivši ministar financija u vladi Zorana Milanovića, Boris Lalovac komentirao je u četvrtak poreznu reformu ministra Zdravka Marića

Prije svega, rekao je kako pozdravlja svako rasterećenje rada jer je na tome i on počeo raditi u zadnjoj godini mandata. 'To ima dobar učinak na gospodarstvo i građane. Pozdravljam rasterećenje poreza na dohodak', izjavio je Lalovac.

No ono što ga zabrinjava jest ukidanje najniže stope PDV-a na lijekove, hranu i ostale osnovne potrepštine. 'To znači da će osnovne potrepštine, hrana, mlijeko i knjige, poskupjeti sa šest na 12 posto. To je značajan udar na standard hrvatskih građana i imat ćemo najvišu - najnižu stopu PDV-a u Europi', rekao je bivši ministar.
Nije ni siguran kakav će imati utjecaj povećanje PDV-a ugostiteljstvu, koje je Lalovac smanjio, a Marić ga opet diže na 25 posto. 'Znamo da je turizam rastao zbog nižih stopa PDV-a i ne znam kako će reagirati turistička industrija, s obzirom na to da su već ukalkulirali cijene za iduću godinu', rekao je.

Za Lalovca je najgora stvar uvođenje poreza na nekretnine kroz mala vrata: 'Mladi ljudi koji imaju novije stanove će plaćati više, a oni koji su otplatili svoje stanove će plaćati manje.'

Prema bivšem ministru financija, ovo nije cjelovita reforma - još uvijek se ne vidi učinak jer se 'pokazuje što se daje, a ne pokazuje se što se uzima'. Lalovac pritom misli da Marić sve informacije daje na kapaljku.

'Oni imaju 60 verzija
i nemaju jasan stav o tome u koju verziju reforme se kreće i ne znaju hoće li to koštati dvije ili tri milijarde kuna. Iduće godine su lokalni izbori i vidjet ćemo kako će čelnici lokalnih uprava reagirati na ovo zato što se smanjenjem poreza na dohodak najviše udara na njihove džepove', zaključio je Lalovac.