ZAMJENICI MINISTARA

Lalovac i Obradović Mazal desne ruke Liniću i Čačiću

Tamara Obradović Mazal

Tamara Obradović Mazal

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Tko će biti prvi suradnici ministara, trebalo bi se obznaniti ovaj tjedan na prvoj sjednici Vlade, no neka imena već se smatraju izvjesnim izborom. Tako je, primjerice, posve izgledno da bi zamjenik ministra Linića trebao postati financijaš Boris Lalovac

Uz karijeru u Raiffeisen Leasingu, taj magistar ekonomije u poslovnoj biografiji ima i više predavačkih angažmana na domaćim učilištima i visokim poslovnim školama (Promotor, Libertas), kao i na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. Upućeni tvrde da je novoj vladajućoj garnituri asistirao izradama nekih analiza već u predizbornom razdoblju.

Očekuje se da će se ovih dana potvrditi i novo vodstvo Porezne uprave. Umjesto dosadašnjeg ravnatelja Josipa Lozančića, Poreznu upravu ubuduće bi trebala voditi Virovitičanka Nada Čavlović Smiljanec. Protekle tri godine ta je 52-godišnja pravnica bila saborska zastupnica SDP-a, no prije toga je čak 24 godine bila zaposlenica Ministarstva financija, odnosno Porezne uprave, u Područnom uredu u Virovitici. U Saboru je pak bila članica Odbora za zakonodavstvo, za pravosuđe te Odbora za financije i državni proračun.

Najbliža suradnica potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića trebala bi biti Tamara Obradović Mazal, koja je već obnašala visoke funkcije u Račanovoj i Sanaderovoj vladi. Kod Račana je bila pomoćnica ministra europskih integracija, a u Sanaderovom mandatu bila je državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva. Nakon odlaska Damira Polančeca zamijenila ga je na čelnom mjestu, ali ubrzo je odlučila otići u privatni sektor.  S obzirom na prethodni staž, poznavanje sustava te djelokruga rada u Ministarstvu, kao i sudjelovanje u pregovaračkom procesu s EU-om (brodogradnja), njezin povratak trebao bi biti dobitak za Čačića.

Niz ministara još jučer nije imao osigurane zamjene, a među njima je, primjerice, novi ministar rada Mirando Mrsić koji bi na mjestu svoje savjetnice rado vidio Sanju Crnković Pozaić.

Ministar Branko Grčić za najbližeg suradnika odabrao je Jakšu Puljiza, znanstvenika s Instituta za međunarodne odnose, kojemu je svojevremeno bio mentor za doktorsku disertaciju o regionalnom razvoju.

IDS-ovu ministru turizma Veljku Ostojiću desna ruka će najvjerojatnije biti dubrovački SDP-ovac Oleg Valjalo, koji je dosad bio menadžer za financije u Jadranskim luksuznim hotelima.

Ministru mora, prometa i infrastrukture Zlatku Komadini u pomoć dolazi Zdenko Antešić, bivši saborski zastupnik SDP-a i gradonačelnik Raba. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi