UVJEREN DA ĆE PROĆI

Lalovac: Ako padne proračun, odlazim iz Vlade

02.12.2014 u 07:33

Bionic
Reading

Ministar Boris Lalovac rekao je da je spreman otići iz Vlade ukoliko dođe do rebalansa predloženog proračuna ako bi to bilo potrebno da se stvari promjene. Također, kazao je da je objavljivanje listi srama poboljšalo naplatu dugovanja i smanjilo neplaćanje poreza jer se nitko ne voli vidjeti na tim listama. Do sada je naplaćeno 200 milijuna kuna

"Ha ha ha, odlično pitanje, proračun je dogovor 20 ministara, najlakše je donijeti odluku da ministar financija ode, ako bi to pomoglo da će se uozbiljiti onda je odgovor da, čak da, ako treba", rekao je Lalovac gostujući na televiziji N1

Ministar financija posebno se osvrnuo na izmjenu poreza na dohodak te izračune prema kojima prosječna hrvatska plaća u Hrvatskoj iznosi oko 5.550 kuna. Rekao je da najveći dio građana, njih 65 posto ima plaću do pet tisuća kuna neto, a svega 4,8 posto njih mjesečno prima preko deset tisuća kuna.

"Aritmetička sredina ne pokazuje stvarno stanje. Primjerice, najviša isplaćena plaća u Hrvatskoj je čak 377 tisuća kuna bruto i isplaćena je u svibnju ove godine. Na ljestvici najvećih plaća, samo 20 osoba zajedno prima čak 5,5 milijuna kuna zajedno".

Izmjene poreza na dohodak, tvrdi Lalovac, najviše će na plaći osjetiti građani čije se plaće kreću od 3.500 do 5.000 kuna.

Ministar Lalovac detaljno je objasnio i dugo najavljivani porez na štednju.

"Tu smo računali na 350 milijuna kuna i to bi išlo na jedinice lokalne samouprave kojima taj novac treba. U Hrvatskoj štedi oko 10 posto građana i 408 tisuća ljudi ima oko 147 milijardi kuna štednje. Time nisu obuhvaćeni strani državljani".

"Ovi podaci o štednji, plaćama i blokiranima pokazuju veliki nesrazmjer, dvije Hrvatske. Dio hrvatskih građana se redovito vraća u kredite. Zato smo krenuli s otpisom dugova kako bi pomogli najsiromašnijima".