POSLOVANJE SVE BOLJE

Kvartalna dobit Ine premašila milijardu kuna

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 29.04.2011 14:31
  • Objavljeno 29.04.2011 u 14:31
Ina aldott

Ina aldott

Izvor: Cropix / Autor: Admir Buljubasic / CROPIX

Zahvaljujući većoj proizvodnji, povoljnom vanjskom okruženju i efikasnom upravljanju troškovima, Ina je u prvom kvartalu ostvarila dobit od čak 1,05 milijardi kuna, za razliku od gubitka od 131 milijun kuna ostvarenog lani u istom razdoblju

U istom razdoblju EBITDA (dobit prije poreza, kamata i amortizacije) je gotovo udvostručena, dostigavši više od 2 milijarde kuna, u odnosu na 1,1 milijardu kuna u prvom tromjesečju 2010.

Dobit iz osnovne djelatnosti bez jednokratnih stavki pak dosegnula je 1,35 milijardi kuna te je bila znatno viša u odnosu na 417 milijuna kuna ostvarenih u istom razdoblju lani.

Tijekom prvog tromjesečja Ina grupa je povećala neto prihode od prodaje za 23,2 posto, na 6,94 milijarde kuna. To je, s jedne strane, rezultat veće proizvodnje ugljikovodika u sjevernom Jadranu i Siriji te, s druge strane, poboljšane situacije u vanjskom okruženju, što je dodatno pozitivno utjecalo na rezultat kroz veće cijene sirove nafte.

Doprinos rafinerija se također poboljšao, ali je i dalje ostao negativan, djelomično zbog određenih komplikacija tijekom početka rada hidrokreking postrojenja u Rijeci. Plinski biznis izašao je iz gubitaka i trenutno je na pozitivnoj nuli.

Na visoku dobit značajno su utjecale i nerealizirane pozitivne tečajne razlike na revalorizirane kredite zbog slabijeg američkog dolara u odnosu na kunu. Tako je neto financijska dobit u prvom kvartalu iznosila 260 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju prošle godine ostvaren neto financijski gubitak od 411 milijuna.

'Hvatamo korak s najboljim kompanijama u branši', izjavio je predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott, naglasivši da je prošlo najzahtjevnije razdoblje procesa financijske stabilizacije. Dodao je da je Ina protekle godine uspjela ojačati financijsku stabilnost podmirivši sve značajne obaveze i dosegnuvši potrebnu razinu likvidnosti.

Aldott nije htio komentirati spor između MOL-a i HANFA-e oko kupnje dionica Ine. Samo je izrazio nadu da će se dionicom što prije početi trgovati, naglasivši da su za nastavak trgovanja posebno zainteresirani mali dioničari.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi