NASTAVLJEN PAD CIJENA

Kvadratni metar stana u Zagrebu 1.918 eura

29.07.2009 u 14:03

Bionic
Reading

U srpnju je nastavljen trend pada cijena nekretnina u Hrvatskoj. Tražene cijene stanova u Zagrebu pojeftinjuju od početka godine, dok su na Jadranu u padu posljednja dva mjeseca, pokazuju podaci portala CentarNekretnina.net. Daljnji pad cijena nekretnina očekuje se i u trećem kvartalu

Na najznačajnijem tržištu, u Zagrebu, tražene cijene nekretnina niže su u odnosu na prethodni mjesec 0,3 posto, dok na godišnjoj razini pad iznosi 3,7 posto.
Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu u srpnju je iznosila 1.918 eura/m2, što je u odnosu na prethodni mjesec pad od 0,4 posto, odnosno 6,5 posto u odnosu na srpanj 2008.

Stanovi u centru i dalje su najskuplji, s prosječnom cijenom od 2.492 eura/m2, što je čak 30 posto više od prosjeka. Prosječna tražena cijena stana u lipnju u sjevernoj (podsljemenskoj) zoni u Zagrebu iznosi 2.257 eura/m2 i 18 posto je viša od prosjeka te 13 posto viša od cijene na Trešnjevci, odnosno čak 28 posto viša od prosječne tražene cijene stana u Novom Zagrebu.

Cijene nekretnina na Jadranu zabilježile su pad od 2,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok na godišnjoj razini bilježe pad od 2,3 posto. Prosječna cijena kvadrata vikendice i apartmana na moru iznosi 2.040 eura/m2, što je za 1,7 posto manje u odnosu na prethodni mjesec. Cijena kvadrata kuće na moru iznosi 1.562 eura/m2, što znači da je zabilježila pad od 2,3 posto u odnosu na prošli mjesec. Prosječna tražena cijena stana na moru niža je za 2,8% u odnosu na prošli mjesec te sada iznosi 2.169 eura/m2.

Cijene će padati i u trećem kvartalu

Domenico Devescovi, voditelj CentarNekretnina.neta prognozira da će se trend korekcije cijena nekretnina na glavnim tržištima (Zagreb, Jadran) nastaviti i u trećem kvartalu 2009. godine.

'U prethodnim godinama tržište nekretnina bi se reaktiviralo početkom rujna, kada je započinjalo razdoblje najintenzivnijeg trgovanja nekretninama u Zagrebu, ali ove godine je gospodarska situacija lošija nego prethodnih godina tako da očekujemo znatno manji volumen transakcija na tržištu nekretnina u odnosu na rujan prošle i pretprošle godine', ističe Devescovi.