BEZ PAPIROLOGIJE

Kupnja rabljenog automobila u inozemstvu nikad jednostavnija: Više ne trebate ići na carinu, a donosimo vodič kako lako obaviti poreznu proceduru

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 13.08.2020 20:26
  • Objavljeno 13.08.2020 u 20:26
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić/PIXSELL

Ako ste odlučili kupiti polovni automobil u inozemstvu više ne trebate obijati šaltere na carini. Cjelokupnu proceduru utvrđivanja nameta koji se plaćaju carinskoj upravi možete obaviti elektronskim putem

Tijekom koronakrize ubrzana je digitalizacija u državnim službama. Tako je od sredine srpnja putem sustava e-Građani omogućeno fizičkim osobama obavljanje cijelog postupka prijave, obračuna i plaćanja posebnog poreza na motorna vozila (PPMV) bez dolaska u carinski ured.

Inače, od ulaska u Europsku uniju pojednostavljena je kupnja polovnih vozila iz članica EU-a. S obzirom na to da je Hrvatska postala dio jedinstvenog tržišta EU više se ne plaća carina pa se prilikom unosa vozilo ne treba prijaviti na graničnom prijelazu.

Najveći namet sada je trošarina (posebni porez na motorna vozila) koja se sastoji od dva dijela.

Prvi dio je porez na vrijednost automobila, dok se drugi dio temelji na emisiji CO2, podijeljenoj na benzince i dizelaše. Posebni porez na motorna vozila moguće je utvrditi na dva načina, a koji će se model primijeniti u vašem slučaju odlučujete sami prilikom podnošenja porezne prijave (PP-MV obrazac).

Najbrži put je da vam se posebni porez odredi prema važećoj tablici iz Pravilnika o posebnom porezu na motorna vozila. U tom slučaju ne uzima se u obzir stanje vozila već se porezna obveza utvrđuje na temelju propisanih postotaka, a parametri koji se koriste u kalkulaciji su tip vozila, starost, prodajna cijena, prosječna emisija CO2 i vrsta motora. Okvirni iznos posebnog poreza možete i sami izračunati na temelju kalkulatora Carinske uprave.

Po novome u tom slučaju ne trebate ni dolaziti u carinski ured već možete putem sustava e-Građani ispuniti traženu dokumentaciju i poslati elektronskim putem Carinskoj upravi. Nakon podnošenja prijave u sustavu možete pratiti sve obavijesti vezane za prijavu, odgovarati na upućene poruke i po potrebi slati dodatne podatke. Porezno rješenje Carinska uprava dostavit će u vaš u osobni korisnički pretinac.

  • +22
  • +19

Rabljeni automobili

Izvor: Screenshot / Autor: Ministarstvo državne imovine

Ako smatrate da kalkulator nije korektno odredio visinu poreza možete tražiti procjenu. U tom slučaju morati dovesti vozilo na carinu gdje će ga carinski službenik pregledati i procijeniti njegovu vrijednost. Carinsku procjenu možete osporavati angažiranjem vlastitog procjenitelja, a carinski ured može prihvatiti ili odbiti vašu procjenu.

Osim trošarine prilikom kupnje polovnog vozila postoje i dodatni nameti. Neke morate platiti, a neke možete izbjeći ako ste pribavili odgovarajuće dokumente u inozemstvu.

Jedan od troškova kojeg ne možete izbjeći je naknada za gospodarenje otpadnim vozilima. Obračunava se prema masi vozila, a iznosi 0,60 kuna po kilogramu. Određuje ju carinska uprava na temelju ispunjenog obrasca OV1, kojeg možete priložiti u poreznom postupku putem sustava e-Građani.

Prilikom unosa vozila u stanici za tehnički pregled obavezno morate napraviti homologaciju (postupak utvrđivanja suglasnosti) koja će vas za osobni automobil koštati 625 kuna.

Ako prilikom kupnje niste dobili tvornički dokument s tehničkim podacima o vozilu (CoC dokument) morate od ovlaštenog zastupnika marke unesenog automobila u Hrvatskoj pribaviti potvrdu koja sadrži sve tehničke značajke automobila. To će vas stajati oko 400 kuna.

Također, ako ste kupili rabljeno vozilo od fizičke osobe (po ugovoru) ili pravne osobe koja vam je izdala račun bez iskazanog PDV-a morat ćete platiti i upravnu pristojbu na stjecanje vozila. Ovaj namet plaća se u stanici za tehnički pregled, a iznos ovisi o starosti vozila i snazi motora.

I konačno, kupljenog limenog ljubimca morate registrirati što znači da vas još čekaju troškovi tehničkog pregleda, police osiguranja, nove prometne dozvole i registracijskih pločica.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!