nakon procvata

Kriza drma i moćnim njemačkim biotehnološkim sektorom: Nakon rekordnih brojki, ulaganja pala na razinu prije pandemije

18.01.2023 u 17:34

Bionic
Reading

Njemački biotehnološki sektor suočava se s krizom i znatno manjim ulaganjima nakon procvata u vrijeme pandemije koronavirusa, upozorila je u srijedu udruga BIO

U 2020., prvoj godini pandemije, njemačke biotehnološke kompanije osigurale su rekordnu 3,1 milijardu eura ulaganja, predvođene BioNTechom koji je osmislio cjepivo protiv covida 19. U 2021. iznos se smanjio na 2,4 milijarde, naveo je BIO. Prošle su godine pribavile otprilike trećinu iznosa iz 2020., oko 920 milijuna eura, kroz ulaganja rizičnog kapitala, uvrštavanje u burzovnu kotaciju i izdanja opcija.

Ulaganja u sektor pala su na pretpandemijsku razinu, istaknuo je izvršni direktor udruge Oliver Schacht. „Uz rat, uspješnost naših kompanija koče energetska kriza, inflacija, manjak kvalificiranih radnika i manje financijske mogućnosti”, dodao je Schacht, izdvojivši i pad cijena dionica tehnoloških kompanija.

Istraživanje je pokazalo i da samo 26 posto članova udruge očekuje poboljšanje u poslovanju, upola manje nego u 2021. Osim u farmaceutskom, tvrtke posluju i u kemijskom sektoru i u poljoprivredi, a istraživanja su skupa i dugotrajna, pa uvelike ovise o investitorima. Schacht je pozvao na ubrzanu digitalizaciju njemačkog zdravstva i na ublažavanje tereta "birokracije". Podaci o pacijentima i istraživanjima trebali bi biti dostupniji, smatra.