STROGI ANALITIČARI

Kritike na Ramljakov račun: To što je izjavio je katastrofa

 • Autor: L.F.
 • Zadnja izmjena 18.05.2017 10:07
 • Objavljeno 17.05.2017 u 23:27
Ante Ramljak, Vladin povjerenik u Agrokoru

Ante Ramljak, Vladin povjerenik u Agrokoru

Izvor: Pixsell / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Kriza u Agrokoru bila je u srijedu tema HTV-ove emisije Otvoreno. Gostovali su bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić, potpredsjednik HGK Ivan Škorić, stručnjak za krizni menadžment Danko Sučević i ekonomski analitičar Željko Ivanković. Čule su se i prve oštre kritike na račun Vladinog izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka

Sučević se zapitao tko je to u Ramljakovu timu. Podsjetio je na Antonija Alvareza, koji je na prvom predstavljaju hrvatskoj javnosti izišao okružen sedmero stručnjaka.

'Jedan čovjek ne može spašavati Agrokor. Postavlja se pitanje tko je u njegovu timu? Zasad vidim samo Martinu Dalić i ministra Tomislava Tolušića. Katastrofa je bila Ramljakova izjava kako on ne odlučuje o tome koliko se kome treba platiti starih dugova, već je kriterije prepustio direktorima tvrtki unutar koncerna', kritičan je bio Sučević.

Potpredsjednik HGK Ivan Škorić ocijenio je kako se kasni s poslovnim restrukturiranjem koncerna. On sam je u Komoru prije deset godina došao iz Belja, jedne od poljoprivrednih tvrtki koje je Ivica Todorić kupio od države.

Ivica Todorić

Ivica Todorić

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

'Treba pogledati bilance. Što je ispravno, treba gurati dalje. Mrtvi kapital se treba rezati. Mislim da u proizvodnim tvrtkama nije problem, osim kod PIK-a Vrbovec, čiji je jedini kupac bio Konzum. Problem je u maloprodaji i PIK-u Vrbovec. Nužno je napraviti analizu svake trgovine. Onu koja nije profitabilna treba zatvoriti. Sve što ne valja mora se očistiti. Agrokor je veliki brod s posadom, ali bez goriva. Banke treba uvjeriti da daju to gorivo. To se može napraviti samo dobrim poslovnim planom koji će donositi dobit i vraćati stare i nove dugove', uvjeren je Škorić.

S druge strane Goranko Fižulić smatra da 'lex Agrokor' nije napravljen kako bi se posrnuli koncern restrukturirao.

'Zašto se mučiti oko restrukturiranja ako će se tvrtke poput Jamnice, Leda i Zvijezde ionako prodati. Njihovi kupci se mogu baviti restrukturiranjem', rekao je Fižulić, dodajući da je najvredniji dio koncerna prehrambeno-prerađivači sektor dok će maloprodaja imati najmanju tržišnu cijenu.  

Fižulić je za izmjene 'lex Agrokora' rekao da bi se dobavljače zaštitilo, kao i banke, odnosno uvjerilo ih se da će im nove isporuke biti plaćene.

'Lex Agrokor nije osigurao to da će im nove isporuke biti plaćene. Da se to napravilo, tad bi se izbjegle prazne police u Konzumu', istaknuo je Fižulić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 9

Prikaži sve
 • marko435

  18.05.2017 08:25 2 odgovora

  To nam govori veliki stručnjak Fižulić, koji je dokazao da nije sposoban držati ni tri ovce ne broju.

 • samostalan

  17.05.2017 23:47

  Sad ce svi bivshi ispuzati

 • drago41053@gmail.com

  18.05.2017 10:42

  izbor "gostiju" u emisiji govori sve o voditelju i njegovim namjerama

Napiši ovdje što ti misliš o izjavi Ante Ramljaka?