nova mjera

Kreću povoljni krediti za prerađivače drva i proizvođače namještaja

24.04.2024 u 16:57

Bionic
Reading

HBOR je u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede uveo novu mjeru kreditiranja za poduzetnike u djelatnostima prerade drva i proizvodnje namještaja, izvijestilo je u srijedu to ministarstvo, koje za subvencije kamata na kredite i sufinanciranje premija osiguranja osigurava tri milijuna eura

Mjera će se provoditi u okviru programa kreditiranja Obrtna sredstva, a primjenjivat će se na zahtjeve zaprimljene u Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) do 1. kolovoza 2024. ili do iskorištenja osiguranih sredstava Ministarstva poljoprivrede, priopćeno je.

Najniži iznos pojedinog kredita je 100 tisuća eura, najviši milijun eura, a Ministarstvo poljoprivrede će korisnicima kredita subvencionirati do 50 posto kamatne stope, godišnje, fiksno, za cijelo vrijeme trajanja kredita, u skladu s propisima o državnim potporama, navodi se.

Pritom, financiranje od strane Ministarstva obuhvaća potpore za subvenciju kamatne stope po kreditima i sufinanciranje premija osiguranja po policama osiguranja kredita, ukupnim iznosom od tri milijuna eura.

"S obzirom na fond subvencije od tri milijuna eura, na rok otplate tri godine te da Ministarstvo sufinancira 50 posto kamatne stope, procijenjena vrijednost volumena kredita iznosi oko 60 milijuna eura", odgovorili su iz Ministarstva na dodatan upit Hine.

Ukupnu kamatnu stopu za svakog pojedinog korisnika kredita utvrđuje HBOR, ovisno o rejtingu i instrumentima osiguranja, a korisnici kredita mogu biti mala, srednja i velika poduzeća iz djelatnosti prerade drva i proizvoda od drva i pluta ... (C16) i proizvodnje namještaja (C31).

Namjena kredita je rješavanje problema nelikvidnosti i umanjivanja financijske štete u poslovanju poduzetnika čija je aktivnost smanjena uslijed tržišnih poremećaja, a što podrazumijeva financiranje plaća, režijskih troškova i ostalih osnovnih troškova poslovanja (tzv. hladni pogon), nabavu sirovine, repromaterijala, poluproizvoda, sitnog inventara i podmirenje obveza prema dobavljačima i ostalih troškova tekućeg poslovanja, osim kreditnih obveza prema poslovnim bankama i drugim financijskim institucijama i PDV-a, navodi se u priopćenju.