OSIGURANO 326 MIL. KUNA

Kreću natječaji za poticanje malog poduzetništva

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 03.03.2010 13:56
  • Objavljeno 03.03.2010 u 13:28
postolar, obrt, obrtnik

postolar, obrt, obrtnik

Izvor: Shutter stock / Autor: -

'Država je za poticanje malog i srednjeg poduzetništva u 2010. osigurala gotovo identičan iznos kao i prošle godine', istaknula je državna tajnica Tajana Kesić Šapić predstavljajući ovogodišnji operativni plan za koji je predviđeno 326 milijuna kuna. Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva će krajem ovog tjedna krenuti s objavom natječaja za ukupno 18 programa

Operativni plan i ove godine ima šest temeljnih područja poticaja - konkurentnost i inovacije (108,4 milijuna kuna), poduzetnička infrastruktura (80,6 milijuna kuna), subvencioniranje kamata za poduzetničke kredite (55,5 milijuna kuna), obrazovanje za poduzetništvo (gotovo šest milijuna kuna), obrtništvo (18,7 milijuna kuna) te projekti EU-a za malo i srednje poduzetništvo (38,7 milijuna kuna).

Prioritetno područje je poticanje konkurentnosti i inovacija za koje je planirani iznos poticaja u 2010. godini 108,5 milijuna kuna. U cilju poticanja poduzetničke i poslovne klime planirana sredstva za poduzetničke zone i potporne institucije poduzetništva iznose 80,5 milijuna kuna. Obrazovanju za poduzetništvo namijenjeno je gotovo šest milijuna kuna.

Povoljno financiranje malog gospodarstva nastavlja se i kroz projekte kreditiranja uz subvencije kamata. Krediti se provode na razini županija, čime se potiče regionalni razvoj, a za subvencije je izdvojeno 55,5 milijuna kuna. Obrtništvu je u 2010. godini povećan ukupni iznos poticaja te iznosi preko 18,7 milijuna kuna.

Najveće izmjene doživio je program poticanja konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva za koji je predviđeno 64 milijuna kuna. 'Ove godine malo smo zakomplicirali proceduru po uzoru na aplikacije za strukturne fondove Europske unije. Na taj način poduzetnici će se pripremiti za proceduru koju zahtijevaju europski fondovi', naglasila je državna tajnica Kesić Šapić. U okviru ovog programa proizvodnim subjektima predviđeni su poticaji za uvođenje novih tehnologija (od 50.000 do 400.000 kuna), marketing (od 10.000 do 80.000 kuna) i tehničko usklađivanje (od 5.000 do 60.000 kuna). Poziv za program poticanja konkurentnosti malog gospodarstva bit će objavljen sljedeći tjedan.

Za izgradnju poduzetničkih zona predviđena su 74,2 milijuna kuna. Državna tajnica naglasila je da država više ne namjerava financirati nove poduzetničke zone u područjima u kojima već postoje zone koje nisu popunjene. 'Prioritet je završiti zone koje su u funkciji', rekla je Kesić Šapić, pozivajući predstavnike poduzetničkih institucija da šalju zahtjeve što prije jer su sredstva u proračunu ograničena.

Državna tajnica najavila je restriktivniji odnos prema klasterima dajući do znanja da država neće financirati klastere koji se osnivaju samo u svrhu dobivanja državnih sredstava. 'Nije bitno da imamo 150 klastera, dovoljno ih je pet-šest koji će biti efikasni i učinkoviti', rekla je Kesić Šapić.

Ministarstvo će s objavom natječaja krenuti u petak i oni će biti objavljeni na web stranicama Ministarstva i u dnevnom tisku, a svi bi natječaji trebali biti objavljeni do sredine idućeg tjedna. Rok za javljanje na natječaj je 45 dana, osim za poduzetničke zone koji će trajati do iskorištenja sredstava.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi