PREGOVARAČI OTIŠLI NA POČINAK

Kreće štrajk u školama, Vlada i sindikati bez dogovora

12.05.2009 u 16:28

Bionic
Reading

Hrvatska vlada i sindikati javnih službi noćas iza 02:00 sata privremeno su prekinuli maratonske pregovore, koje će nastaviti u srijedu prijepodne, a ujutro počinje najavljeni štrajk. Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je novinarima da su se dobrim dijelom približili postizanju sporazuma o plaćama, ali trebaju riješiti još neke stvari i obaviti dodatne konzultacije

ZAGREB - 'Vlada vjeruje da ćemo se u nastavku pregovora dogovoriti i potpisati sporazum', rekla je Kosor.

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec izjavio je da do prihvaćanja sporazuma sve sindikalne aktivnosti idu svojim tijekom, što znači da ujutro počinje štrajk u osnovnim i srednjim školama, te u ustanovama visokog obrazovanja i znanosti. Čelnici osam sindikata javnih službi u pauzi pregovora novinarima rezolutno su ustvrdili da neće odustati od štrajka dok s Vladom ne potpišu sporazum koji će utvrditi pravednu cijenu rada za 180.000 javnih službenika.

Sindikati traže da se Vlada sporazumom obveže na vraćanje povišice od šest posto, koju im je ukinula od ovog mjeseca, nakon što Hrvatska izađe iz gospodarske krize, te da osigura paritet plaća u javnim službama s plaćama u gospodarstvu. HTV neslužbeno doznaje da Vlada nudi sindikatima da će nakon povećanja BDP-a djelatnicima javnih službi biti vraćeno 6 posto, te da bi do kraja 2012. plaće mogle porasti 12 ili 19 posto.

Nesluženo su se mogle čuti različite informacije o sporazumu, piše Jutarnji list. Prema jednoj verziji, zaposleni u javnim službama bi nakon vraćanja stare osnovice u tri godine dobili povišicu od dodatnih 12,5 posto. S druge strane, sindikati su tvrdili da je Vlada spremna u tri godine jamčiti rast od 19 posto, odnosno potpuno izjednačavanje plaća u javnim službama s plaćama u privredi. Prema procjenama ekonomista Željka Lovrinčevića koji je kao član Ekonomskog vijeća sudjelovao na pregovorima, ova druga verzija proračun bi stajala dodatnih 9 milijardi kuna u iduće tri godine, ne računajući ovu godinu.

Vlada je sat prije ponoći sindikate pokušala posvađati prijedlogom da se ukine posebni prosvjetni dodatak od dva posto, koji je tek u tom trenutku po prvi puta spomenut, piše Novi list. No, sindikati se nisu uhvatili na udicu i nastavili su inzistirati na sadržaju sporazuma dogovorenog u ranim popodnevnim satima. Šest posto osnovice trebalo bi se vratiti već iduće godine, nakon što BDP dva uzastopna kvartala poraste dva posto na godišnjoj razini, ali ne prije 1. listopada kako bi se proračunu dalo 'daha'. Povišica tijekom 2011. i 2012. plaće bi izjednačila s privredom, nakon čega bi se one nastavile pratiti kretanja u gospodarstvu.

Premijer Sanader izazvao je pomutnju kada je, napuštajući sastanak sa sindikatima iza 14,30 sati, rekao da je postignut dogovor sa sindikatima, dodajući da će vladin pregovarački odbor sa čelnicima Sindikata javnih službi dogovoriti detalje sporazuma koji će biti potpisan kasnije. Tu Sanaderovu izjavu demantirali su sindikalni predstavnici Vilim Ribić i Branimir Mihalinec, a potvrda sindikalnog stava može se naći i na službenim stranicama Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja na kojima stoji da štrajk još uvijek nije otkazan, jer zasad nije potpisan sporazum.

'Neprimjereno je što se premijer unaprijed pohvalio novinarima, dok još nikakav dogovor nije postignut', rekla je predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek

S predizbornog skupa u Kninu premijer Ivo Sanader kasnije je poručio da sa sindikalnim čelnicima nije bilo riječi o štrajku već o sporazumu, te da očekuje da mu skoro iz Vlade telefonski jave kako su usuglašene sve točke sporazuma. Dodao je kako je spreman i osobno intervenirati ako to bude potrebno u pojedinim točkama. 'Vlada ima razumijevanja za učitelje i sveučilišne profesore, liječnike i bolničko osoblje, kako su sve to sjajni ljudi koje treba više platiti, ali onoliko koliko je to moguće s obzirom na okolnosti u kojima se država nalazi', rekao je Sanader.
 
Čelnici osam sindikata javnih službi planirali su da u srijedu u štrajk kreće osnovno, srednje i visoko školstvo te znanost. U četvrtak bi im se trebali pridružiti zdravstvo, kultura i socijalna skrb. Trebalo bi se štrajkati i u petak, a u subotu je na Trgu bana Jelačića u Zagrebu planiran prosvjed u šest minuta do 12 sati. Sindikati tvrde kako će se štrajku odazvati najmanje 95.000 zaposlenih.