PRVI PUT OD 1959.

Kreće investicijska invazija na Kubu: Starwood hoteli najavili ulaganje

21.03.2016 u 10:59

Bionic
Reading

Lanac hotela Starwood Hotels & Resorts Worldwide prva je američka hotelska kompanija koja je potpisala ugovor s Kubom nakon tamošnje revolucije 1959. godine, najavivši višemilijunsko dolarsko ulaganje.

Starwood će upravljati dvama nekretninama u Havani, a potpisao je također pismo namjere o upravljanju trećom nekretninom. Riječ je o sporazumima koji bi inače bili zabranjeni zbog američkog embarga, no omogućeni su nakon što je hotelski lanac prošlog tjedna dobio posebnu dozvolu od američkog ministarstva financija.

Jorge Giannattasio, čelnik hotelskog poslovanja za područje Latinske Amerike, kazao je kako "višemilijunsko dolarsko ulaganje kojim se hoteli nastoje dovesti na naše standarde", čini Starwood prvom američkom kompanijom koja se obvezala uložiti veći iznos sredstava u Kubu nakon što je Fidel Castro sa svojim pristašama zbacio proameričku vladu 1. siječnja 1959. godine.

Castro je potom hitro nacionalizirao industriju turizma nakon čega je hotel Habana Hilton postao sjedištem nove vlade tijekom više mjeseci.

Industrija turizma na Kubi doživljava procvat od prosinca 2014. godine s ponovnom uspostavom prijateljskih veza sa Sjedinjenim Državama. Dolasci međunarodnih gostiju lani su poskočili za 17 posto, dosegnuvši rekordnih 3,5 milijuna, pri čemu je dolazak američkih turista poskočio za 77 posto, na 161 tisuću.

Kuba očekuje sličan rast posjeta američkih gostiju i u ovoj godini kada će planirane usluge zračnog prijevoza biti nastavljene unatoč zabrani u sektoru turizma. Amerikancima je dozvoljeno putovati na Kubu iz 12 autoriziranih razloga.

"Broj putnika snažno će porasti zahvaljujući izravnim letovima", kazao je Giannattasio.

Predsjednik SAD-a Barack Obama je prošloga tjedna, uoči posjeta Kubi, dodatno olabavio propise. Amerikancima tako više ne trebaju posebne dozvole da bi putovali, ili koristili vodiče, ali moraju sami upravljati svojim aktivnostima sukladno odgovarajućim standardima i čuvati evidenciju kroz razdoblje od pet godina.