ISPUHAO SE BALON

Kraj 'zlatne groznice' - masovno se zatvaraju otkupne stanice!

05.08.2013 u 11:22

Bionic
Reading

Kao što je naglo uzletio, biznis otkupa zlata jednakom se brzinom i ispuhuje. Tvrtke iz branše dijele otkaze i zatvaraju na stotine otkupnih stanica. Jedna od najvećih, tvrtka Argentum u zadnjih nekoliko mjeseci stavila je ključ u bravu 200-tinjak poslovnica

Cijena zlata na svjetskim burzama u silaznoj je putanji od svojeg vrhunca u jesen 2011., s tim da je sredinom travnja ove godine dramatično potonula na najniže vrijednosti u posljednje dvije godine.

U zadnja četiri mjeseca djelomično se oporavila i sad se trguje na razinama iznad 1.300 dolara. Za usporedbu u 2012. cijena se kretala između 1.600 i 1.800 dolara za uncu žute kovine.

Prošle godine hrvatski otkupljivači zabilježili su rekordne prihode, a ukupno je izvezeno više od šest tona zlata vrijednog 1,2 milijarde kuna.

Izvezeno 300 kg manje zlata

U prvih pet mjeseci ove godine, izvezeno je 1,7 tona zlata vrijednog 43,2 milijuna eura, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

To je 300 kilograma manje nego u istom razdoblju lani.

Najbolje je poslovala tvrtka Auro Domus iz Kastava koja je lani ostvarila 688 milijuna kuna prihoda, što je čak 367 posto više nego u 2011. Dobit je ostala gotovo ista, oko 20 milijuna kuna.

Impresivan rast prihoda zabilježio je i zagrebački Gold partner. U 2012. na preprodaji zlata i srebra uprihodili su 570 milijuna kuna (+ 215 posto), a dobit im je bila 15,5 milijuna kuna.

Gold partner nema svoja otkupna mjesta, već im to radi Argentum. Obje tvrtke u vlasništvu su Krešimira Glasnovića i Zlatka Dodića, poznatih zagrebačkih zlatara.

U ovoj godini otkupljivačima posao ne ide ni približno kao prošloj godini. Zbog niskih cijena na svjetskom tržištu, a time i pada cijena otkupa (sa 300 kuna za gram čistog zlata na oko 200 kuna), građani su izgubili interes za prodaju plemenitih kovina

'O kolikom je padu riječ, najbolje govori podatak da trenutačno imamo 59 specijaliziranih poslovnica za otkup zlata i srebra, a svojedobno ih je bilo otvoreno njih više od 300', kaže Hrvoje Fligić, koordinator poslovanja Argentuma.

Dodaje kako i ostale tvrtke zatvaraju otkupne stanice, a daljnja budućnost ovisit će o kretanjima na svjetskim burzama.

'Usluga otkupa zlata i srebra neće nestati. I prije ekonomske krize gotovo svaka zlatarnica ili srebrnarnica nudila je tu mogućnost za svoje klijente kako bi oni mogli stari nakit zamijeniti novim ili ga pretvoriti u neki drugi predmet', ističe Fligić.

Kraj 'zlatne groznice' sigurno će osjetiti i na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje jer su otkupljivači u zadnjih godinu-dvije dana zaposlili velik broj uglavnom mlađih ljudi koji će sada ostati bez posla.