nezabilježeni podaci

Krah tržišta nekretnina u Njemačkoj: Cijene kuća i stanova u slobodnom padu

22.03.2024 u 13:26

Bionic
Reading

Cijene kuća i stanova u Njemačkoj prošle godine pale su više nego ikad od početka tisućljeća. U prosjeku za 8,4 posto srozale su se cijene nekretnina u 2023. u odnosu na godinu prije. 'Ovo je najveći međugodišnji pad od početka 2000. i prvi pad od 2007.', objavio je Savezni zavod za statistiku

Pad se nastavio i krajem godine: u četvrtom tromjesečju 2023., prema statističarima, cijene su pale za 7,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i za dva posto u odnosu na prethodni kvartal.

Osim toga, pale su i u gradovima i na selu. U gradskim četvrtima pad cijena obiteljskih i obiteljskih kuća bio je posebno velik u četvrtom tromjesečju - 11 posto u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine.

U sedam metropola - Berlinu, Hamburgu, Münchenu, Kölnu, Frankfurtu, Stuttgartu i Düsseldorfu - cijene obiteljskih kuća krajem godine u prosjeku su pale za 9,1 posto u roku od godinu dana, a stanovi su koštali 5,8 posto manje.

Tržište nekretnina pada od sredine 2022., kad je doseglo vrhunac. Prema procjenama Institute for the World Economy iz Kiela, 2023. došlo je do najvećeg pada cijena stambenih nekretnina u Njemačkoj u zadnjih 60 godina.

Glavni razlog je nagli rast kamata, zbog čega su krediti znatno poskupjeli. Mnogi ljudi više si ne mogu priuštiti svoja četiri zida, a velikim investitorima više se ne isplate ulaganja.

Istodobno, potražnja za stambenim prostorom i dalje je velika, posebice u gradovima, dok je novogradnja u krizi zbog rasta kamata i skupih materijala.