RADIKALNA ŠTEDNJA

Kosor: prvi potez Vlade bit će rebalans

06.07.2009 u 09:14

Bionic
Reading

Prvi potez nove vlade bit će rebalans državnog proračuna, izjavila je u nedjelju u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija mandatarka Jadranka Kosor najavljujući nove, daljnje mjere štednje, ali bez rezanja mirovina i plaća

Prije današnje saborske sjednice, na kojoj bi trebala biti potvrđena nova vlada, mandatarka nije htjela precizirati kako će izgledati rebalans, istaknuvši samo da se u "ovome trenutku ne razmišlja o rezanju plaća i mirovina". Rekla je da će rebalans biti obilježen daljnjom radikalnom štednjom svih korisnika državnog proračuna, prije svega ministarstava, administracije i javnih poduzeća, te da bi se više detalja moglo znati sredinom tjedna.

Na novinarsku primjedbu da će se rebalans moći teško izvesti bez linearnog rezanja plaća i mirovina koje se isplaćuju iz državnog proračuna, te da se čak špekulira da bi plaće mogle biti 500-injak kuna manje, a mirovine manje 250 kuna, Kosor je rekla da se o rezanju plaća i mirovina u ovom trenutku ne razmišlja. Međutim, dodala je kako sada ne može predvidjeti što će biti na jesen, kada će se, ako bude potrebno, ići u još jednu reviziju proračuna.

O ukidanju zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima: Ako se pokaže da neka odluka negativno utječe na gospodarstvo, morat ćemo ju razmotriti, kazala je

Komentirajući medijske špekulacije o ukidanju zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima rekla je kako u ovako teškoj gospodarskoj situaciji "nijedan propis ne smije biti nedodirljiv". Ako se pokaže da neka odluka negativno utječe na gospodarstvo, morat ćemo ju razmotriti, kazala je.

Odlučno je odbacila i medijske špekulacije o tome da je desno krilo HDZ-a svrgnulo premijera Sanadera istaknuvši da je stranka jedinstvenija nego ikada. Dodala je i da bi bilo dobro prekinuti daljnje špekulacije o razlozima Sanaderove ostavke i okrenuti se budućnosti. Kako je rekla, njezina prva zadaća kao predsjednice stranke i nove premijerka, ako dobije sutra potporu Sabora, jest učvršćivanje autoriteta i u vladi i u stranci. Dodala je da je to važno i zato što je ona ipak prva žena na čelu najjače stranke u Hrvatskoj i potencijalna prva premijerka. Odlučno je odbacila i neka nagađanja da će Sanader, kao počasni predsjednik stranke, vladati iz sjene.

"Svjesna sam da sam preuzela pretežak teret i obvezu da bih dopustila da na bilo koji način netko manipulira sa mnom. Radit ću u skladu sa svojim uvjerenjima i s onim što mislim da je najbolje za Hrvatsku", rekla je Kosor. Na pitanje kako će izgledati buduća vlada i hoće li ostati nestranački ministri, Kosor je odgovorila da će sutra predložiti Saboru sastav nove vlade te da je to kontura vlade koja bi trebala dobiti potporu Hrvatskog sabora.

Dodala je da u vremenima u kojim živimo ništa nije nedodirljivo te da će se učiniti sve da se sačuva svako radno mjesto u državnim i u javnim službama

Kad je pak riječ o stavci ugovora o povišici plaća javnih i državnih službenika i namještenika koja govori da se, ako BDP dva kvartala pada dva i više posto, potvrdila je njezino postojanje rekavši da je to zapravo osigurač koji su pregovarači prihvatili. Istaknuvši da će se nova vlada držati postignutoga sporazuma, dodala je da u vremenima u kojim živimo ništa nije nedodirljivo te da će se učiniti sve da se sačuva svako radno mjesto u državnim i u javnim službama. Kosor vjeruje i da seljaci razumiju situaciju u kojoj se nalazimo i uvjerena je i da će se postići razumna cijena pšenice, ali je i istaknula da nikakve ucjene i prijetnje apsolutno ne dolaze u obzir.

Kometnirajući zahtjeve oporbe za prijevremenim izborima, Kosor je ustvrdila da je na prošlim parlamentarnim izborima pobijedio HDZ te da je doista vođena personalizirana kampanja. Istaknuvši da je dobila mandat od predsjednika Republike, dodala je da nitko u HDZ-u nije očekivao potporu SDP-a. Traženje izvanrednih parlamentarnih izbora smatra pak krajnje neozbiljnim i neodgovornim prema Hrvatskoj.