REKUPERACIJA U UMAGU

Kosor posjetila tvornicu iz koje Hypo želi pobjeći

Kosor Aluflexpack

Kosor Aluflexpack

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Premijerka Kosor i ministarska svita u četvrtak su u Umagu otvorili pogon Aluflexpacka u vlasništvu austrijske banke Hypo, koja je nakon niza skandala prisiljena na rasprodaju svoje imovine i fokusiranje na osnovnu djelatnost, pa od ožujka traži kupca za ovu tvornicu
Pixsell

Pixsell

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Premijerka Kosor ispred postrojenja za rekuperaciju i destilaciju otapala

Zadarska tvrtka Aluflexpack, s pogonom u Umagu, bavi se proizvodnjom ambalaže, a 2010. godinu završila je s prihodom od 582 milijuna kuna i gubitkom od 28,6 milijuna kuna. I dok vlasnik Aluflexpacka, Hypo banka, od ožujka pokušava prodati tvornicu, u četvrtak je premijerka Kosor pustila u probni rad postrojenje za rekuperaciju i destilaciju otapala, zahvaljujući kojem će budući kupac dobiti ekološki čistu tvornicu. 

Na bubnju se, zbog Hypove rasprodaje kojom banka nastoji pokriti gubitke izazvane mutnim transakcijama bivših čelnika banke, našla i šibenska Tvornica valjanih proizvoda, čije jevlasniktakođer Aluflexpack. Ta tvornica je najvredniji dio šibenskog TLM-a, koji je za jednu kunu preuzeo konzorcij Adrial (Dalekovod, Konstruktor, Feal, Aluflexpack i Zagreb-Montaža). U konzorciju koji je Sanaderova vlada s ponosom predstavljala kao hrvatski, austrijski Hypo vrloje brzo preuzeo Aluflexpack, koji je pak u raspodjeli TLM-a dobio najvredniji dio, valjaonicu.

U aferi HEP-TLM, u kojoj je državnoj tvrtki nanesena šteta od 600 milijuna kuna zbog prodaje struje ispod cijene, profitirale su tvrtke iz konzorcija Adrial, među kojima je i Aluflexpack, pa su mediji nagađali da bi se istraga mogla usmjeriti i prema utvrđivanju njihove odgovornosti.

No to nije jedini slučaj 'blagonaklonosti' države kojim je omogućen ekstra profit ovoj tvrtki. Aluflexpack je slijednik zadarskog Folijaplasta, čiji su vlasnici bili Ivo Pastuović, sadašnji član uprave Aluflexpacka, Zvonimir Nižić i Zdenko Zrilić. Iako je riječ o privatnoj tvrtki, gubitke Folijaplasta devedesetih je sanirala država, odnosno HDZ-ova Vlada, koja im je oprostila dug.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi