AFERA POLANČEC-TLM

Vrlo hrvatski konzorcij s Hypom u sredini

13.05.2010 u 13:30

Bionic
Reading

Nakon izbijanja afere HEP-TLM ponovno se problematizirala privatizacija šibenske Tvornice lakih metala, pri čemu zagovornici Vladine odluke o prodaji i spornog ugovora stalno ističu interese hrvatskog konzorcija, ispuštajući iz vida činjenicu da je on ubrzo prestao biti hrvatski, jer u njemu značajnu ulogu ima austrijska Hypo banka

Hrvatski konzorcij koji je kupio šibenski TLM za jednu kunu krajem 2007. godine, uz uvjet da se potpiše ugovor s HEP-om o povlaštenoj cijeni struje, vrlo brzo je prestao biti hrvatski, jer je već 2008. Hypo banka preuzela jednu od članica konzorcija - zadarski Aluflexpack.

Austrijska Hypo banka i ranije je bila dioničar u Aluflexpacku, nasljedniku nekadašnjeg Folijaplasta, zadarskoj tvrtki koja je u raspodjeli preuzela najvredniji dio TLM-a.

Nakon privatizacije prestao je postojati jedinstveni TLM koji se prošle godine podijelio na tri poduzeća: TLM Tvornica valjanih proizvoda, TLM Tvornica prešanih proizvoda i uslužno poduzeće - Adrial Plus.

Iako je u početku bilo planirano da članice konzorcija Dalekovod, Konstruktor-inženjering, Aluflexpack, Feal (BiH) i Zagrebmontaža u jednakom omjeru steknu poslovne udjele u novonastalim društvima, to se nije dogodilo.

Zadarskom Aluflexpacku, koji je u međuvremenu preuzela Hypo banka, pripao je vlasnički paket od 75 posto u TLM-ovoj Valjaonici, dok Dalekovod i Zagrebmontaža imaju udjele po 12,5 posto. Valjaonički program (TLM-TVP) najvredniji je dio TLM-a, po obrtnim sredstvima i proizvodnji i tehnološki najnapredniji, a proizvodi alu-folije za kojima vlada velika potražnja. Hypo banka je TLM-TVP-u odobrila krajem prošle godine kredit od 12 milijuna eura za nabavu nove opreme za tvornicu.

'Valjaonica je snažno digla proizvodnju i ostanu li umjerene cijene struje i dogovor s Mostarom, neupitna je njena isplativost poslovanja. Promatramo li taj ugovor s HEP-om kroz očuvanje radnih mjesta, to je dobra stvar, ali ne znam odgovara li to u konačnici svim tvrtkama TLM-a', rekao jeza tportal Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske.

Na pitanje kako je Aluflexu pripao većinski udio u najvrednijem dijelu TLM-a, Dragičević je kazao: 'Odnosi između članica konzorcija nisu mi poznati. Činjenica je da je Aluflexpack bio najbliži tom core businessu, jer već imaju kompatibilne firme, a možda su druge firme imale neke druge interese.'

A o jednom od mogućih interesa - mešetarenju nekretninama - izvijestio je danas Jutarnji list, koji tvrdi da su neke članice konzorcija bile zainteresirane samo za TLM-ovo zemljište, za koje su već dale zahtjev za prenamjenu u turističko zemljište.