650 MILIJUNA KN U ZRAKU

Kosor i Šuker nesuglasni oko iznosa duga Ine

08.09.2009 u 23:31

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor potvrdila je da Inin dug iznosi 2 milijarde kuna. Novinarima je izjavila da Ministarstvo financija radi analize kako bi dobili pravi model rješavanja tog duga. Ministar financija Ivan Šuker raspolaže drugim podacima

ZAGREB -  U razgovoru za središnji Dnevnik HTV-a ministar Šuker je rekao kako dug Ine iznosti oko milijardu i 350 milijuna kuna, u što su uračunate i zatezne kamate. Istaknuo je da financijska policija nije ušla samo u Inu već će pročešljati sve tvrtke koje se bave visokotarifnom robom gdje postoji problem naplate trošarina.

Ono u čemu se slažu i premijerka i ministar financija jest da će dug biti plaćen. Tražila sam da se pitanje duga riješi prije proračuna za sljedeću godinu. Naći ćemo načina, svatko svoj dug državi mora platiti, izjavila je Kosor u Opatiji odgovarajući na pitanja novinara.

Savjet Pevecu

Govoreći o dugovanjima Ine, ministar Ivan Šuker podsjetio je nazakonsku mogućnost da se tvrtkama omogući obročna otplata poreznihobveza (do 10 mjeseci) te da se na takvu otplatu obračunava 14 postozatezne kamate. Na upit može li takvu mogućnost zatražiti i trgovačkilanac Pevec, ministar Šuker je odgovorio kako to može zatražiti, kakosu za to potrebna određena jamstva, pa će se vidjeti da li će mu seodobriti.

Dug ćemo naplatiti zasigurno do kraja godine, Ina nema nikakve povlastice, reko je Šuker za HTV dodajući kako to neće biti problem. Ina ima imovine, to će se sigurno naplatiti. Tvrtka se krajem prošle godine našla u određenim problemima. Bilo je pitanje treba li Inu umrtviti u jeku turističke sezone. Od prvog dana pratili smo njihov dug. Ina već dva mjeseca svaki dan uplaćuje povrat tog duga po oko 40 milijuna kuna, ustvrdio je Šuker.

Iz Ine su danas potvrdili da Financijska policija i Carinska uprava u toj kompaniji trenutno obavljaju nadzor vezan uz financijske obveze Ine prema državi (trošarine, naknade za ceste, PDV). Inin dug prema državi je znatan, no to ne znači da je Ina neplatiša, već da u državni proračun svakog dana uplaćuje određena sredstva, sukladno stanju likvidnosti, rekao je glavni izvršni direktor Ine Bojan Milković

Međutim, kao ni premijerka, ni u Ini ne znaju na koji će način dug biti otplaćen. Naglašeno je samo da se mogućnosti razmatraju i da će Ina dug podmiriti do 31. prosinca ove godine.

Budući da ministar gospodarstva Damir Polančec u ruskom Gazpromu dogovara nabavu novih količina plina, nagađa se kako bi dio duga Ina kompenzirala plinom. Ostatak novca osigurao bi se interkompanijskim zajmom MOL-a, koji je u drugom tromjesečju ove godine ostvario neto dobit od 610 milijuna dolara.

Iz Ine danas nisu mogli komentirati ni u kojoj je fazi izdvajanje tvrtke Prirodni plin. Budući da su u tijeku pregovori s Vladom, ne možemo komentirati izdvajanje tvrtke Prirodni plin, odgovorili su.