južnoafrički fond

Konzumov najmodavac, za svaki slučaj, potpisao ugovor i sa Sparom

08.02.2018 u 11:29

Bionic
Reading

Samo dva tjedna nakon objave nekretninskog fonda Tower Property da je s Agrokorom odnosno Konzumom potpisao dodatak 12-godišnjem ugovoru o zakupu četiriju maloprodajnih objekata, iz tog su južnoafričkog fonda u srijedu obznanili da su potpisali i svojevrsni opcijski ugovor sa Sparom Hrvatska.

Ukratko, to je za Tower potez u okviru upravljanja rizicima, 'rezervna opcija' u slučaju da Konzum ne bude mogao uredno servisirati obveze po zakupu, piše Poslovni dnevnik. Iz Towera su izvijestili dioničare da su sa Sparom potpisali 10-godišnji ugovor o zakupu koji će stupiti na snagu samo ako zbog kršenja postojećeg ugovora (ponajprije u smislu urednog plaćanja najamnine) Konzumovi trgovački centri (Vukovarska, Gračani, V. Gorica i Srebreno) budu morali iseliti iz nekretnina koje je Tower od Agrokora kupio prije 2 godine prema 'sale and lease back' modelu.

Tportal je u srijedu pisao da je Mercator je počeo s prodajom 17 velikih trgovačkih centara u regiji, od čega osam u Sloveniji, četiri u Hrvatskoj (Zagreb, Split, Rijeka i Pula), a ostali su u Srbiji te Bosni i Hercegovini.

Slovenski mediji javljaju da se prodaju Super Konzum u Radničkoj i Mercator Šiška, koji su bili uvršteni među najbolje na svijetu u izboru IGD-a, vodeće strukovne organizacije na području trgovine. 

Spomenute centre Mercator planira prodati za 320 milijuna eura kako bi smanjio dug koji iznosi 850 milijuna eura. Što se tiče trgovina koje su sada u tim prostorima, one se neće seliti, nego Mercator planira prodati prostore, dok će njihovi korisnici ostati u najmu i nakon promjene vlasnika.

Naš izvor, inače dobro upućen u odnose Konzuma i Mercatora, tvrdi da je taj posao još na vrlo dugom štapu. 'Mercator je u Sloveniji najavio monetizaciju, pa su slovenski mediji zaključili da se radi i o prostorima u Hrvatskoj', kaže naš izvor te zaključuje: 

'Za Konzum to ne znači ništa jer on ima dugoročni najam i sasvim im je svejedno tko je vlasnik prostora dok oni imaju svoje ugovore. Cijeli posao je jako daleko od realizacije', kaže izvor. 

  • +4
'Super Konzum Radnička' Izvor: Promo fotografije / Autor: Konzum