VODEĆI POSLODAVCI

Konzum je prešišao Zagrebački holding: Ima 11.886 zaposlenih

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 22.05.2015 09:58
  • Objavljeno 22.05.2015 u 09:58
Konzum

Konzum

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Vodeće hrvatske kompanije u prošloj godini više su otpuštale nego zapošljavale pa je tisuću najvećih lani imalo 7079 zaposlenih osoba manje nego godinu prije. Među deset najvećih blag rast zaposlenih bilježe jedino dvije tvrtke iz sastava Agrokora – Konzum i Tisak

Osim smanjivanja prihoda, najveće hrvatske tvrtke u prošloj godini smanjivale su i zaposlenost. Prema podacima koje je objavio tjednik Lider, u tisuću najvećih, prema iskazanim satima rada, ukupno su radile 369.592 osobe, što je 7079 osoba manje nego u 2013

Najveći poslodavac lani je postao Konzum povećavši broj zaposlenih za 756 i potisnuvši dugogodišnjeg lidera Zagrebački holding. Bandićev Holding prednjačio je po rezanju zaposlenosti, smanjivši broj radnih mjesta za čak 2741 ili 24,8 posto.

Izvor: Fina

Izvor: Fina

Izvor: tportal.hr / Autor: Mihaela Maras/tportal.hr


Na drugo mjesto po zaposlenosti probila se Hrvatska pošta unatoč smanjenju broja ljudi za 638. I ostale državne tvrtke u top deset (HŽ Infrastruktura, Hrvatske šume, HEP – ODS) značajno su smanjile broj zaposlenih.

Podaci o neto plaćama u tvrtkama s najviše zaposlenih pokazuju velike razlike. Najveće prosječne neto plaće imaju Zagrebačka banka i Hrvatski Telekom, a najniže Konzum i Tisak.

Efekti restrukturiranja u državnim kompanijama vidljivi su i na plaćama. Tako su najveće smanjenje plaća, od 15 posto, pretrpjeli zaposlenici Hrvatske pošte, a značajno su smanjena primanja i radnika Hrvatskih šuma.

Izvor: Fina

Izvor: Fina

Izvor: tportal.hr / Autor: Mihaela Maras/tportal.hr


Na gotovo istim razinama ostale su plaće zaposlenih u Zagrebačkom holdingu, Tisku i Konzumu.

Zanimljivo je da je u konkurenciji tisuću najvećih najvišu prosječnu plaću, od čak 53.684 kune, iskazala građevinska tvrtka Ingra, a ona je prošle godine bila u postupku predstečajne nagodbe. Slijede Adris grupa s 42.152 kune i Microsoft Hrvatska s 40.576 kuna. Međutim, naglašavamo da se u slučaju Ingre i Adrisa radi o plaćama u matičnim tvrtkama koje zapošljavaju samo menadžmentski kadar. Tako su, prema podacima Poslovne Hrvatske, plaće u Ingri iskazane na bazi osam zaposlenih, a u Adris grupi na bazi 35 zaposlenih.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!