PAD PRIHODA

Končar očekuje dobit od 180,3 milijuna kuna

15.12.2011 u 15:43

Bionic
Reading

Koncern Končar ovu će godini završiti sa 2,7 milijarde kuna konsolidiranog ukupnog prihoda te 180,3 milijuna kuna dobiti nakon oporezivanja, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare u Končaru na kojoj je za sredinu siječnja iduće godine najavljen i početak isporuke HEP-u električne energije iz vjetroelektrane Pometeno brdo

Končarevi prihodi ove su godine 2 posto veći od plana, dok su konsolidirani prihodi od prodaje od 2,3 milijarde kuna 3 posto manji od plana i 5 posto manji nego u prošloj godini. Končarev izvoz ove je godine dosegao 1,3 milijarde kuna, što je 56 posto ukupne prodaje

Da su nas banke pratile na inozemnom tržištu, izvoz bi bio i veći, kazao je predsjednik Uprave Končara Darinko Bago, ocjenivši da su u izuzetno teškoj 2011. godini Končarevi planovi ipak ostvareni.

Prema njegovim riječima, krajem godine stanje ugovorenih poslova je na razini od 2,2 milijarde kuna, a ovogodišnje su investicije vrijedne 241 milijun kuna.

Za 2012. Bago je najavio rast ugovorenih poslova na 2,9 milijardi kuna, od čega 1,7 milijardi kuna otpada na izvozne poslove. Planiran je 6-postotni rast prihoda od prodaje, na 2,5 milijarde kuna, te 134 milijuna kuna neto dobiti.

Govoreći o nastavku restrukturiranja Končara, Bago je za početak 2012. najavio zatvaranje pogona Končara niskonaponske sklopke i prekidači u Zlataru u cilju smanjenja troškova, a za 50 radnika bit će organiziran prijevoz na rad u pogon na Borongaju, dok oni koji ne budu željeli putovati mogu zatražiti otpremninu.

Investicije Končara u 2012. trebale bi iznositi 238 milijuna kuna, a najveći dio odnosi se na daljnje ulaganje u vjetroelektranu Pometeno brdo kod Splita te laboratorij za ispitivanje srednjih energetskih transformatora koje proizvodi Končar D&ST.

Za sredinu siječnja najavljen je početak isporuke HEP-u električne energije iz vjetroelektrane Pometeno brdo, instalirane snage šest megavata. U 2012., prvoj godini rada vjetroelektrane, društvo Končar obnovljivi izvori, očekuje oko 8,5 milijuna kuna prihoda.

Končar očekuje nove komercijalne ugovore za isporuku opreme za vjetroelektrane, posebice na tržište jugoistočne Europe.

Svoju vjetroelektranu, koja im je poslužila za stjecanje referenci, za koju bi godinu nakon što prođe kriza, ponudili na prodaju. U međuvremenu, u blizini vjetroelektrane, Končar planira napraviti i sunčanu elektranu te u budućnosti sudjelovati i u gradnji takvih elektrana.