ŠIROM SVIJETA

Kompanije masovno otpuštaju radnike

21.01.2009 u 15:00

Bionic
Reading

U borbi protiv recesije i pada potražnje kompanije diljem svijeta nastoje smanjiti troškove poslovanja, što uglavnom ne prolazi bez smanjivanja broja zaposlenika. Tako je i australski rudarski div BHP Billiton objavio kako će zbog globalne recesije smanjiti broj radnika za 6.000 odnosno za čak 6 posto

Priključivši se manjim rivalima u smanjivanju svojih kapaciteta zbog oštrog klizanja cijena metala, ta najveća svjetska rudarska kompanija također je objavila da će zatvoriti golemi rudnik nikla u Australiji te smanjiti aktivnosti u rudniku Mount Keith. Ukupno su dosad australski rudnici zbog usporavanja globalnih gospodarskih aktivnosti smanjili svoju proizvodnju za 10 do 15 posto.

BHP-ov rival Rio Tintou procesu je ukidanja 14.900 radnih mjesta, dok je brazilski Vale otpustio 1.300 radnika, a 5.500 poslao na plaćeni godišnji. I ostale rudarske kompanije u svijetu upozoravaju na povećani rizik od zatvaranja radnih mjesta.

A od rujna prošle godine čak 61 kompanija iz nefinancijskog sektora najavila je smanjivanje broja radnika za više od 2.000. Te kompanije ukupno su najavile da će otpustiti 330.120 radnika. Najveća otpuštanja zasad će uslijediti u američkom tehnološkom divu Hewlett-Packardu, gdje će bez posla ostati 24.000 radnika. Slijedi japanska elektronička kompanija Sony, koja je otpušta 16.000 radnika, pa aluminijski konglomerat Alcoa - 15.000 te njemački trgovački lanac Metro, također 15.000.

Najava iz ih BHP Billitona o otkazima i zatvaranju rudnika, potiče pak nove zabrinutosti ulagača na tržištima kapitala da kreditna kriza, koja već duboko gazi u drugu godinu, uništava realno gospodarstvo i stišće globalnu potražnju za robama.