kriza u uljaniku

Komadina: Situacija je vrlo složena, radi se na deblokadi računa; Horvat o radikalnom rezu

19.10.2018 u 15:10

Bionic
Reading

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina u petak je nakon razgovora s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom o stanju u 3. maju održanom na marginama Nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu u Rapcu, izjavio da je situacija vrlo složena, ali kako vjeruje u nastavak proizvodnje brodova na Kvarneru

'I po dužini sastanka može se konstatirati kako je situacija vrlo složena. Ministarstvo gospodarstva radi na rješavanju problematike brodogradnje. Moj fokus razmišljanja je naravno na 3. maju, no da bi se ta rješenja postigla i ubrzala velika je odgovornost na sadašnjoj upravi Uljanik grupe', kazao je Komadina.

Dodao je kako vjeruje u nastavak proizvodnje brodova na Kvarneru i isplatu plaće ili barem njezina dijela.

'Ima načina, a istodobno se radi i na deblokadi računa. Sve su to paralelni procesi, međutim neuspješna skupština Uljanika je dosta toga pokazala no ono što veseli je da postoji interes ulagača u brodogradnju, istina u ovom trenutku većinom za 3. maj', rekao je Komadina.

U pogledu načina na koji bi bila isplaćena plaća, rekao je kako ne bi prejudicirao rješenja koja su s jedne strane u rukama Ministarstva gospodarstva, a s druge u rukama Uljanikove uprave.

Predsjednik Kriznog stožera za 3. maj Predrag Knežević izjavio je kako je razgovor s ministrom Horvatom prošao ugodno te kako se nakon tog susreta nazire razrješenje agonije riječkoga brodogradilišta.

Zlatko Komadina predstavio svoju kandidaturu za predsjednika SDP-a Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic

'Ima dosta ponuđača, a Fincantieri se pojavljuje kao najizgledniji. Vjerujem da će se to riješiti. Ministarstvo radi na tome te vjerujem da će doći do dobrih rješenja', poručio je Knežević dodavši kako još uvijek ne zna hoće li radnici stupiti u štrajk.

'Mi zapravo nemamo koga napadati i protiv koga prosvjedovati, osim uprave Uljanika. Ministarstvo gospodarstvo i Vlada imaju odgovornost, ali ne snose krivicu za ovu situaciju, kao niti županija odnosno grad', zaključio je Knežević, dodavši kako podržava radnike Uljanika.

  • +8
Brodogradilište Uljanik Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

'Podržavamo radnike Uljanika, no oni imaju problem sasvim drugačiji od našeg. Trenutno je neisplata plaće jedini zajednički problem, u drugima smo različiti', poručio je Knežević.

Inače, ministar gospodarska Darko Horvat u Rapcu je odgovarajući na pitanja novinara o brodogradnji, Uljaniku i 3. maju kazao da u tim brodogradilištima treba zaboraviti filozofiju rada iz proteklih godina.

'Što se tiče 3.maja i Uljanika, jedan smo radikalni rez već primijenili: rekli smo, zaboravite filozofiju kojom ste radili proteklih godina. Jer, ugovarati brodove tako da oni u samom startu produciraju gubitke, više nije moguće i mislim da se više nikada ne bi trebalo ponoviti. Država, odnosno porezni obveznici, morat će sanirati one procese u koje se ušlo vrlo lakomisleno i bez ikakvih analiza', rekao je Horvat.