unaprjeđenje tog područja

Koliko smo doista svjesni prevencije i ulaganja u sustav zaštite na radu?

30.06.2022 u 14:58

Bionic
Reading

Na završnoj konferenciji u organizaciji Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, predstavljeni su rezultati višegodišnjeg projekta financiranog iz Europskog socijalnog fonda 'Razvoj sustava e-učenja, upravljanja i praćenja zaštite na radu' kojeg je provela Uprava za rad i zaštitu na radu resornog ministarstva

Projektom će se znatno unaprijediti područje zaštite na radu u Republici Hrvatskoj, te ujedno omogućiti stjecanje novih znanja i usavršavanje svih dionika u području sigurnosti i zdravlja na radu.

Prema istraživanju i podacima Europske unije godišnji troškovi zbog ozljeda na radu, bolovanja i rehabilitacije uslijed profesionalnih oboljenja iznose oko tri posto BDP-a države članice.

Informacijski sustav i aplikacija

U projektu je izrađeno više online alata, uspostavljen je sustav e-učenja u zaštiti na radu, izrađeni su edukativni materijali o prevenciji mišićno-koštanih poremećaja, a zaposlenici Uprave za rad i zaštitu na radu imali su priliku za usavršavanje u europskim institucijama. Projekt je omogućio razvoj Informacijskog sustava ZNR, u sklopu kojeg su izrađeni moduli za kreiranje šest zapisnika o odrađenim poslovima zaštite na radu, te modul za inspektore zaštite na radu uz pomoć kojeg oni imaju uvid u evidencija o poslovima zaštite na radu. Izrađena je metodološka aplikacija za procjenu rizika Risko, dostupna i u word verziji, koja je primjenjiva u svim djelatnostima i sektorima. Uz to, izrađeno je 30 OiRA alata za procjenu rizika u različitim djelatnostima i zanimanjima.

Uz to što je omogućilo provedbu besplatne online procjene rizika mnogim poslodavcima, ovim online interaktivnim alatima za procjenu rizika, hrvatsko ministarstvo nadležno za rad dalo je značajan doprinos europskoj OiRA zajednici jer su svi alati postavljeni na platformu Europske agencije za sigurnost i zdravlje na radu, te su dostupni europskim dionicima za preuzimanje i prijevod na nacionalni jezik.

Uspostavom sustava e-učenja, koji dosad u zaštiti na radu nije postojao, omogućeno je usavršavanje svih dionika u području sigurnosti i zdravlja na radu. Sustav e-učenja će se nadograđivati, a u projektu je uspostavljeno šest modula s raznovrsnim edukativnim materijalom.

Važnost prevencije i ulaganja

Prema riječima Marine Borić, načelnice Sektora za zaštitu na radu u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, nužno je da poslodavci shvate važnost prevencije i kontinuiranog ulaganja u sustav zaštite na radu.

'Prema podacima europskog istraživanja, 1 euro uložen u zaštitu na radu poslodavcu se vraća dvostruko. S druge strane, važno je da i radnici shvate važnost sigurnog rada, da shvate da postupajući u skladu s propisima štite svoje zdravlje, svoj život te neposredno i svoju obitelj. Samo odgovornim pristupom i ponašanjem možemo unaprijediti ovaj sustav', navodi Borić.

U projektu provedeno online istraživanje o tegobama administrativnih radnika vezano uz mišićno-koštane poremećaje, rezultiralo je priručnikom o očuvanju zdravlja mišićno-koštanog sustava, koji je popraćen za 70 video-spotova o pravilnim i nepravilnim kretnjama i posturi tijela tijekom rada, kao i posebnim programom vježbi za očuvanje zdravlja. Izrađena je i studija o povezanosti posturalno-kretnih navika i simptoma mišićno-koštanih poremećaja.

Ukupna vrijednost projekta, koji završava u rujnu ove godine, prelazi pet milijuna kuna i u potpunosti je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.