PROTIV DIZANJA POREZA

Kladionice napale Opatijsku inicijativu: Oni žele preuzeti posao ministra financija!

27.03.2018 u 16:47

Bionic
Reading

Model dizanja poreza na klađenje koji je predložen od strane tzv. 'Opatijske inicijative' predstavnika sportskih saveza momčadskih sportova je štetan te će samo dodatno osiromašiti državnu blagajnu kao i sredstva namijenjena sportu, civilnom društvu, školstvu…, upozoravaju u Hrvatskoj udruzi za igre na sreću

Činjenica je da domaći legalni priređivači igara na sreću već sada plaćaju najveće naknade i poreze u EU, a s druge strane igrači plaćaju najveće poreze na dobitke. Upravo nakon zadnjeg uvođenja oporezivanja dobitaka do 750 kuna 2015. godine igrači su se mahom prebacili na strane ilegalne internet kladionice, a država time prema procjenama gubi najmanje milijardu kuna godišnje.

„Prijedlog tzv. „Opatijske inicijative“ o dodatnim porezima je kontraproduktivan što se vidi i na projekcijama rasta od zadnjeg oporezivanja malih dobitaka igrača iz 2015. godine. Čelni ljudi inicijative žele preuzeti posao ministra financija. U Hrvatskoj s druge strane neometano posluju strane internet ilegalne kladionice zbog čega se smanjuju proračunski prihodi od igara na sreću koji mogu zadovoljiti potrebe sporta, Fonda za inovativne terapije kojeg traže oboljeli od SMA i neuroblastoma te druge proračunske potrebe. Gotovo sve države EU spriječile su strane internet ilegalne kladionice blokiranjem IP adresa i bankovnih transakcija te time drastično povećali proračunske prihode od klađenja i drugih igara na sreću“ upozorava tajnica HUZIS-a, Matea Mateković.

Pored izbjegavanja poreza u HUZIS-u upozoravaju i na problem kockanja maloljetnika i činjenicu da za razliku od legalnih, strani ilegalni internet priređivači ne provjeravaju dob igrača.

  • +11
Promocija knjige 'Kockanje - kako protiv ovisnosti' Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

U HUZIS-u ističu kako pozdravljaju svako podupiranje sporta i izražavaju žaljenje što sportski savezi nisu ozbiljnije pristupili problematici financiranja sporta.

Predstavnike priređivača igara na sreću nedavno je primio ministar financija Zdravko Marić te pokazao kako razumije tematiku i obećao da će se struka pozabaviti problemom stranih ilegalnih internet kladionica te visokim porezima koji su uzrok odlijeva proračunskih sredstava.