URED PREDSJEDNIKA SE NE SELI

Kiša neće potjerati Josipovića s Pantovčaka

predsjednički dvori ured predsjednika pantovčak

predsjednički dvori ured predsjednika pantovčak

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Nakon serije medijskih napisa o derutnosti Vile Zagorje, koja je za vrijeme mandata prvog predsjednika Franje Tuđmana postala predsjednička rezidencija, postavilo se pitanje je li možda ovo trenutak za radikalni rez i preseljenje cijelog ureda u praktičniji i kvalitetniji prostor

Unatoč učestalim napisima o dotrajalosti zgrade na Pantovčaku u kojoj se nalazi predsjednikov ured, zbog kojih je arhitektonski značajna Vila Zagorje dobila nadimak Vila Propuh, u Uredu Predsjednika ne razmišljaju o preseljenju rezidencije ni o traženju dodatnih sredstava za obnovu postojeće. Za rezidenciju u Visokoj ulici u predsjedničkom uredu smatraju da je ionako koriste šefovi stranih država, no zanimljivo je da je naš posljednji visoki gost Boris Tadić, iako mu je bila ponuđena, radije odabrao hotelski smještaj.

Kako doznajemo iz Ureda Predsjednika, sanirana je samo vidljiva šteta nastala zbog prokišnjavanja krova, odnosno okrečena je mrlja na stropu u glavnoj zgradi na Pantovčaku. No predsjednika i dalje muči, slično kao i stanare mnogih novozagrebačkih zgrada, dotrajali ravni krov Vile Zagorje, koju su projektirali poznati hrvatski arhitekti Vjenceslav Richter i Kazimir Ostrogović.

Zato će povećanje proračunskih sredstava od milijun kuna utrošiti upravo na saniranje krova i na poboljšanje sustava grijanja i hlađenja. Iako oko održavanja zgrade ima dosta problema, u Uredu su svjesni rupe u proračunu, pa dodatni novac za lijepu, ali već pomalo derutnu zgradu neće tražiti.

Nijedan hrvatski predsjednik nije odolio Vili Zagorje, sagrađenoj 60-ih godina prošlog stoljeća kao zagrebačka rezidencija Josipa Broza Tita, modernističkoj zgradi usred parka na Pantovčaku, uz koju vlada mir i šeću paunovi. Jedini koji je najavljivao da će preseliti Ured na novu lokaciju, predsjednik Mesić, to nije učinio. Jedini koji nije započeo vladavinu na Pantovčaku, Tuđman, brzo ga je zavolio i do smrti ga nije napustio. Podsjetimo, prva predsjednička rezidencija bila je smještena u palači u Visokoj ulici na Gornjem gradu. No Tuđman ju je koristio samo kraće vrijeme i ubrzo se preselio u Banske dvore, a nakon što je njih raketirala JNA odlazi u Predsjedničke dvore – kako je Jure Radić, tadašnji pročelnik Tuđmanovog ureda, prozvao velebni posjed na Pantovčaku, na kojem se nalaze tri zgrade.

Predsjednički dvori smatrani su dijelom Tuđmanovog pompoznog ceremonijalnog stila, i on je često bio kritiziran da vlada kao diktator iz raskošnog dvorca usred grada. No nakon drugog, predsjednika-građanina, i predsjednik-kreator 'nove pravednosti' preuzeo je to nasljeđe. Iako se u predizbornoj utrci Josipović zalagao za ekonomičan ured, na početku mandata nije se izlijetao obećanjima o preseljenju na jeftiniju lokaciju, procijenivši da bi ga troškovi nove lokacije koštali više nego održavanje Pantovčaka. Ideja o državnoj rezidenciji u gornjogradskoj Visokoj ulici, koja se već dulje vrijeme spominje kao potencijalna lokacija predsjedničke rezidencije, s obzirom na to da je već služila istoj svrsi, Josipoviću nije prihvatljiva.

Kako doznajemo u Uredu, o preseljenju u Visoku ulicu ne razmišljaju, i upozoravaju da ta rezidencija ima svoju svrhu smještaja za strane šefove država kad dođu u posjet Zagrebu. No, zanimljivo, iako je bila ponuđena predsjedniku Srbije, Borisu Tadiću bio je draži komfor hotela Esplanade. Iako se svakodnevno održava i povremeno koristi za prijeme, zadnja državnica koja je bila smještena u Visokoj boravila je u službenom posjetu prije više od godinu dana, a bila je to finska predsjednica Tarja Halonen.

Za građanstvo se, barem za sada, neće otvarati ni park s jelenima, srnama i muflonima, kompleks od 100.000 četvornih metara koji okružuje Predsjedničke dvore. I to je bila jedna od Mesićeva ideja od koje je odustao jer je naknadno shvatio da je suviše strm, a njoj nije sklon ni aktualni predsjednik, smatrajući da zbog pravnih i urbanističkih razloga nije jednostavno prenamijeniti park-šumu najstrože ekološke zaštite u vlasništvu države, koje se vodi kao Park-šuma Medvednica, u park.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi