ISKORIŠTAVAJU PRILIKU

Kinezi spašavaju Grčku od bankrota

Kina

Kina

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Dok drugi investitori bježe od Grčke, kineski su spremni investirati stotine milijuna eura, a možda i milijarde, prenosi Business.hr

Cilj jedne od kineskih investicija je pretvoriti luku Pirej u 'Rotterdam juga', otvarajući tako vrata Europe i sjeverne Afrike kineskim tvornicama. Veliko ulaganje projekt je koji bi mogao pomoći grčkoj ekonomiji u vraćanju dugova i oporavku, kao i privatizacija neučinkovitih državnih tvrtki, vlakova i kasina.

Kineski Cosco ovih dana preuzeo je punu kontrolu nad glavnim kontejnerskim dokom u Pireju, a zauzvrat će uložiti 700 milijuna dolara u rekonstrukciju lukobrana i nadogradnju postojećih dokova.

Grčka vlada podržava Kinu i u drugim projektima poput novog distribucijskog centra na zapadu Atene, jednotračnog vlaka, luksuznih hotela i novog maritimnog tematskog parka, a Grčka se trudi i privući što više kineskih turista. Otok Santorini tako se oglašava kao idealno mjesto za vjenčanje bogatijih Kineza.

Za razliku od Grčke u kojoj Kinezi planiraju izgraditi infrastrukturnu mrežu kako bi lakše plasirali svoje proizvode u Europi, druge države skeptične su prema kineskim ulaganjima. Francuska je nedavno blokirala kinesku ponudu za kupnju francuske tvrtke, a Europa se boji i velikog trgovinskog deficita u trgovini s Kinom.

No kineski dolazak u Pirej nije prošao bez nezadovoljstva. Sukladno ugovoru, Kinezi su postupno otpustili 500 radnika i zamijenili ih jeftinijim vanjskim izvođačima, a sindikate je smirila grčka vlada koja je manjem broju radnika ponudila mirovine, a ostalima drugi posao u državnoj službi.

Komunistička partija Grčke i sindikati protive se kineskom načinu poslovanja, a vanjski izvođači — radnici koje Kinezi zapošljavaju — često su grčke tvrtke manje od 20 ljudi, zbog čega nemaju osnovane sindikate, a radni uvjeti postaju sve teži.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi