PROČIŠČAVAČ UVJET

Kinezi s Podravkom grade tvornicu u Koprivnici?

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Predstavnici Podravke, koprivničkih vlasti i kineskih ulagača održali su u petak prvi, ogledni sastanak o potencijalnoj investiciji u gradnju tvornice natrij glutaminata u Koprivnici. Radi se o kineskoj kompaniji Fufeng grupi, najvećem svjetskom proizvođaču natrij glutaminata listanom na burzi u Hong Kongu, doznaje Poslovni dnevnik

Kako je ranije medijima rekao Miroslav Vitković, predsjednik Uprave Podravke, kineski investitor zainteresiran je za gradnju tvornice natrij glutaminata u Europi u namjeri da zaobiđe visoke carinske barijere nametnute na uvoz iz Kine. Hoće li to biti Koprivnica ili će izbor pasti na neku drugu lokaciju ostaje vidjeti nakon stavljanja brojki na papir. Ono što bi moglo pokazati kao prepreka jesu minimalni ekološki zahtjevi. Naime, natrij glutaminat koji se koristi u proizvodnji hrane kao pojačivač okusa (jedan je od sastojaka standardne Vegete) dobiva se preradom kukuruza, no uz nusproizvod velike količine otpadnih voda. Postojeći koprivnički pročistač nema dovoljni kapacitet za podršku proizvodnji 50.000 tona natrij glutaminata godišnje i nužna je gradnja novog vrijednosti između 10 i 15 milijuna eura.

Premda je ranije najavljeno da bi investicija u tvornicu te sirovine u Koprivnici bila vrijedna oko 100 milijuna dolara, u petak brojke nisu bile tema sastanka. Koprivnički gradonačelnik Zvonimir Mršić predstavio je mogućnosti lokalne instrastrukture da podrži takvo greenfield ulaganje, no i niz komunalnih, poreznih i ekoloških zahtjeva čije se ispunjavanje očekuje od kineskog investitora. Pred njima je sada izrada studije isplativosti nakon čega će se vidjeti hoće li biti nastavka razgovora o velikoj investiciji u Koprivnicu. Nastave li se razgovori, postoji mogućnosti i da Podravka sudjeluje u investiciji koja bi joj osjetno snizila troškove proizvodnje i osigurala stabilan izvor sirovine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!