Evergrande u krizi

Kineskom sektoru nekretnina prijeti urušavanje, evo zašto je to problem za cijeli svijet

31.10.2021 u 11:48

Bionic
Reading

Kriza likvidnosti Evergrandea koja traje već gotovo tri mjeseca u prvi je plan izbacila probleme na kineskom tržištu nekretnina.

Podaci koje je objavio Bloomberg alarmantni su. Dvije trećine od trideset najboljih kineskih tvrtki za nekretnine prema prodaji koje je rangirao China Real Estate Info Corp. prekršile su barem jedan od kriterija poznatih kao "tri crvene linije" koje je "propisao" kineski predsjednik Xi Jinping, pokazali su podaci koje je prikupio Bloomberg.

Tri su crvene linije:

  • Obveze nekretnina ne bi smjele biti veće od 70% imovine
  • Neto dug ne bi smio biti veći od kapitala
  • Gotovina bi trebala biti barem jednaka kratkoročnim zajmovima

Kineski developeri su suočeni s rastućim financijskim poteškoćama jer stroža pravila o zaduživanju i kampanja vlasti opterećuju sektor. Kriza likvidnosti u Evergrande Grupi uzburkala je tržišta, a nacionalni sektor nekretnina čini gotovo polovicu problematičnog svjetskog duga denominiranog u dolarima. Špekulativni prinosi nakratko su u listopadu premašili 20%, a to je najviše u posljednjem desetljeću.

Nekretninske tvrtke moraju iduće godine platiti 92 milijarde dolara na ime otplate obveznica koje dospijevaju u sljedećoj godini. Taj je zadatak znatno otežan jer su mnogi bili isključeni iz konvencionalnih kanala zaduživanja nakon što su Xi Jinpingove "tri crvene linije" ugušile davanje kredita sektoru. Nekima je ocjena kreditne sposobnosti smanjena na kategoriju "B" ili niže, što znači da je tvrtka ranjiva.

Evergrande Izvor: EPA / Autor: WU HONG/EPA

Sve ovo nameće pitanje može li se krah kineskog tržišta nekretnina preliti na druge dijelove svijeta. Glavni razlog za tezu da se neće proširiti je taj što je sudjelovanje stranih ulagača u kineskom tržištu nekretnina i financijskom sustavu relativno malo. Za usporedbu, strani ulagači bili su uvelike uključeni u hipotekarne vrijednosne papire koje su izdale američke institucije, pa se ne može govoriti o paraleli sa slučajem Lehman Brothersa koji je izazvao financijsku krizu 2008. godine.

Međutim, s obzirom na važnost kineske ekonomije u globalnoj ekonomiji i međunarodnoj trgovini, usporavanje bi imalo učinke prelijevanja na glavne trgovinske partnere Kine u Aziji, Europi i Sjevernoj Americi. Najveći trgovinski partner Kine je SAD (s udjelom od 17,5 posto), a slijede Hong Kong, Japan, Vijetnam, Južna Koreja, Njemačka, Nizozemska, Velika Britanija i Indija.

Iz tog razloga, čitav će svijet, a posebno tržišta, i dalje pomno pratiti razvoj događaja u Kini.