pad cijene

Kinesko suzbijanje rudarenja pritisnulo bitcoin, moguća i suspenzija plaćanja tom 'valutom'

21.06.2021 u 14:39

Bionic
Reading

Kina je u ponedjeljak potvrdila da planira suzbiti 'rudarenje' bitcoina kako bi ublažila rizike u financijskom sustavu, što je pritisnulo vrijednost najpopularnije kriptovalute. Kineska vlada obećala je u svibnju da će u sklopu mjera ublažavanja rizika suzbiti 'rudarenje' i trgovinu bitcoinima, a prošlog petka vlasti u pokrajini Sečuan na jugozapadu Kine naložile su gašenje projekata verifikacije transakcija u bitcoinima.

Kineska središnja banka priopćila je danas da je nedavno pozvala skupinu banaka i kompanija za obradu plaćanja da pooštre mjere u trgovini kriptovalutama. Agricultural Bank of China (AgBank), treći kineski zajmodavac po veličini, odvojeno je priopćio da slijedi smjernice Narodne banke Kine i da će temeljito provjeravati klijente kako bi iskorijenio nezakonite aktivnosti koje uključuju rudarenje kriptovaluta i transakcije

U takvim je uvjetima bitcoin danas oslabio gotovo 10 posto, na 32.094 dolara, najnižu razinu u 12 dana. Za sobom je povukao i neke druge kriptovalute. Ether je tako oslabio čak 12 posto, kliznuvši prvi puta u gotovo mjesec dana ispod razine od 2.000 dolara.

Podaci o rudarenju oskudni su, a prema Sveučilištu Cambridge u Kini je prošle godine proizvedeno oko 65 posto globalnih bitcoina, a Sechuan je na drugom mjestu u svijetu.

Kompanije koje se bave rudarenjem, trošeći pri tome velike količine struje, obično drže "na zalihama" velike iznose, a svaka prodaja značajnije količine bitcoina osjetno snižava njegovu cijenu, podsjeća Reuters.

Samo u proteklih šest dana najveća svjetska kriptovaluta izgubila je preko 20 posto vrijednosti, ali je u ovoj godini i dalje i plusu, i to 10 posto.

„Kineski su rudari možda zbog pritiska odlučili prodavati bitcoine na ionako slabašnom tržištu i vuku nas prema dolje“, nagađa Ben Sebley iz BCB skupine.