zbog korone

Kineski proizvođači medicinskih šprica zatrpani narudžbama, narudžbe neće ispuniti do ljeta

02.02.2021 u 13:00

Bionic
Reading

Kineski proizvođači medicinskih šprica upozoravaju da će neke narudžbe vjerojatno ispuniti tek u lipnju zbog nezapamćene potražnje koju je stvorilo cijepljenje protiv covida 19 u zemljama širom svijeta. Zemlje širom svijeta pokrenule su u proteklih mjesec dana ambiciozne kampanje cijepljenja kako bi suzbile širenje koronavirusa.

Kabinet novog američkog predsjednika Joea Bidena želi u prvih 100 dana cijepiti 100 milijuna ljudi a njihova nastojanja da se iz bočica Pfizerova cjepiva "dobije" što više doza potiče nepredviđenu potražnju za specijaliziranim špricama

Američki dobavljač šprica Becton Dickinson upozorio je da potražnja premašuje njegove postojeće kapacitete, saznao je Reuters u prošlome tjednu.

Najveći su proizvođači šprica u svijetu Indija i Kina, citira Reuters riječi čelnika u sektoru. 

Zhejiang KangKang Medical Devices počeo je u prosincu prosincu potpisivati ugovore o izvozu 10 do 20 milijuna šprica. Prije pandemije naručivano je oko pet milijuna šprica po ugovoru, navodi generalni direktor Guo Chun.

Tvrtka ističe da proširuje kapacitete kako bi do svibnja učetverostručila proizvodnju određenih vrsta šprica, dodajući da će do tada tek djelomično ispunjavati velike narudžbe.

Cijene šprica utrostručile su se od pretpandemijskog razdoblja, poskočivši s 0,1 juana (1,55 centa) na sadašnjih 0,3 juana, napominje Guo.

Signali o problemima u ispunjavaju narudžbi stižu i iz Shandong Qiaosena, dobavljač američkog Becton Dickinsona.  

"Vrlo smo oprezni pri primanju novih narudžbi", naglašava i menadžer ureda tvrtke Shandong Qiaosen, koji je pristao da mu se objavi samo prezime.

Narudžbe koje je njegova tvornica primila u ovom mjesecu na čekanju su do svibnja ili lipnja, navodi Yang.

Prije pandemije više od 90 posto narudžbi Qiaosena dolazilo je iz Kine, a sada snažno rastu one iz inozemstva, dodaje.

Ispunjavaju se po načelu "tko prije naruči, prije će i dobiti", bez prioriteta po zemljama, tvrdi.